hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Rékassy Balázs: Politikai döntés született

A törvénymódosítás hátterében Rékassy Balázs orvos-közgazdász magas szintű politikai döntést és nem racionális érveket lát, írja a Magyar Hang.

A költségvetést megalapozó döntés nyomán jövő év novemberétől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. A friss fejleményekkel kapcsolatban Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász riasztó jövőképet vázolt, mint mondta, rövid távon akár összeomlást is hozhat, ha az állam csak úgy átveszi a magánszolgáltatók által eddig jól végzett vizsgálatokat. Az ellátásban nemcsak a géppark számít, hanem a szakképzett munkaerő is, amiben az állami egészségügy már most hiányt lát. Nincs elég radiológus, radiológus asszisztens a rendszerben – mondta a Magyar Hangnak.

A kórházakkal együttműködő piaci cégek nemcsak a NEAK-tól kapnak pénzt, de magánbetegeket is ellátnak. A profit miatt elemi érdekük, hogy minél több feladatot vállaljanak, és azt maximális hatékonysággal – ebben jól szervezett menedzsment, logisztikai stáb segíti őket. Az einstanddal azonban a profit, mint motiváció megszűnik: helyette marad az amúgy is nehézkesen reagáló, több sebből vérző állami rendszer. A szakemberhiány és a két munkafolyamat közötti átállásból elkerülhetetlenül adódik majd a kórházi várólisták hosszabbodása, ami már így is életeket veszélyeztet, különösen az onkológiai betegek esetében.

A szakértő három utat tud elképzelni: az állam megveszi a gépeket a korábbi tulajdonostól, esetleg magát a céget is felvásárolja az eszközökkel együtt – vagy pedig új CT, MR-berendezéseket vesznek. Mindez óriási kiadásokkal járhat, ami csak hosszú távon térülhet meg.

A törvénymódosítás mögött Rékassy Balázs magas szintű politikai döntést és nem racionális érveket lát.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink