hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Régiós betegségek és egészség-gondok Magyarországon

A cukorbetegség leginkább az Észak-Alföldön, a depresszió és az alkohol a fővárosban okoz gondot. A Webbeteg a KSH adatait elemezte.

Mint írják: a magyar lakosság közel kétharmada elégedett volt az egészségével, a férfiak 5 százalékponttal nagyobb arányban, mint a nők – olvashatjuk a KSH Helyzetkép kiadványában. Az idős személyek egyre pesszimistábbak: 16 százalékkal romlott a saját egészségükről alkotott megítélésük.

Észak-Magyarországon nagyobb a hipertónia megjelenésének valószínűsége, mint más régiókban. Az iszkémiás szívbetegségeket (ischaemia), vizsgálva kiderül, a Nyugat-Dunántúl mellett szintén jobb helyzetben vannak a Közép-Dunántúlon és a Közép-Magyarországon élők (11–12%), hozzájuk képest az észak-magyarországiak 25–30, a dél-dunántúliak és a dél-alföldiek 40–50 százalékkal vannak nagyobb mértékben kitéve ennek a betegségnek.

Az agyérbetegségek (elsősorban a stroke) az Alföldön okoznak a legtöbb gondot, a lakosság 10 százaléka érintett. Észak-Magyarországon 8, az országtöbbi részén 6-7 százalék ez az arány.

A hazai felnőttlakosság 14 százaléka érintett a cukorbetegség valamelyik típusában. A fiatalok között a nők kitettebbek, a leginkább érintett korosztály azonban a 45–54 évesek korcsoportja, különösen a férfiak. A cukorbetegek aránya Észak-Magyarországon a legkisebb (12%), a leginkább érintett Észak-Alföld régióban harmadával több a diabéteszes. A Dél-Dunántúlon és a Dél Alföldön meghaladja a 20 százalékot, Budapesten ez az arány 16 százalék.

A daganatos betegségek tekintetében Budapest vezet, mögötte szorosan Borsod-Abaúj-Zemplén majd Baranya megye áll.

Becslések szerint Magyarországon a 15 éves és annál idősebb lakosság 8 százalékát érinti a depresszió, amelyben a főváros mellett Észak- Magyarország lakossága mutatkozik a leginkább érintettnek.

A rendszeresen dohányzók aránya a férfiak körében Észak-Magyarországon a legmagasabb, 37 százalék, a nőknél viszont a dél-dunántúliak vezetnek 33 százalékkal.

A rendszeres, az egészségre már veszélyesnek mondható alkoholfogyasztást tekintve a hazánkban élő férfiak a 23. helyen állnak az uniós tagállamok rangsorában, a nők a 9. helyen vannak. A nagyivó férfiak és nők leginkább Budapesten élnek, de igen sok alkoholproblémás férfi található Észak-Magyarországon és Pest vármegyében. Közép-Dunántúlon absztinensebbek a hölgyek, mint másutt.

A teljes elemzést ITT olvashatja

(forrás: WEBBeteg)
hirdetés

Könyveink