hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Egészségpolitika

Rangos kutatási és egészségügyi díjak idei nyertesei

Az érsebészet kiemelkedő alakjának adományozott életműdíj mellett a nanotechnológia területén, a dohányzás ártalmainak és a fiatalok életmódjának kutatásában elért eredményeket ismertek el a Sanofi-aventis/Chinoin által alapított díjakkal. 
A díjakat pénteken adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Már hagyománnyá vált, hogy az MTA tagjaiból álló szakmai zsüri minden évben kitünteti azokat az egészségügyi szakembereket, neves kutatókat, akiknek a munkája mérföldkőnek számít a hazai tudományos világban.
 
A 2002-ben alapított Sanofi-aventis/Chinoin Életműdíjjal évente olyan országosan elismert, iskolateremtő egészségügyi szakembert tüntetnek ki, aki a gyakorlati és tudományos tevékenységben egyaránt kiemelkedő eredményt ért el. A Sanofi-aventis/Chinoin Szakmai Díjat szintén hét éve hozták létre azért, hogy fiatal – 45 év alatti – egészségügyi szakembereknek a diabetológia, az onkológia, a hipertónia területén végzett kutatásait jutalmazzák. A Magyar Kutatási Díjat pedig 2003-től évente ítélik oda egy-egy olyan szakembernek, akinek tudományos következtetései meghatározó szerepet tölthetnek be a modern orvostudomány és gyógyszerészet területén – hangsúlyozza a a Sanofi-aventis/Chinoin közleménye.
 
Az idei életműdíjat Acsády Györgynek, a Magyar Angiológiai Társaság volt elnökének, az Érsebészeti Szakmai Grémimum vezetőjének ítélték oda. A kitüntetéssel az érsebészet területén végzett több évtizedes munkásságát ismerték el.
 
A kutatási díjban Kellermayer Miklóst, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi docensét részesítették. A zsüri indoklása szerint Kellermayer Miklós innovatív, nanobiotechnológiai módszere lehetővé teszi olyan betegségek, mint az Alzheimer-kór kialakulásának jobb megértését, illetve diagnosztikai és terápiás beavatkozások kifejlesztését. A kutatások jelentőségét illusztrálja, hogy becslések szerint jelenleg világszerte mintegy 24 millió áldozata van az Alzheimer-kórnak.
 
A szakmai díjat a tudományos kutatások területén Oláh László kapta. Az általa vezetett csoport kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a fiatal szervezet esetében a dohányzás nem csak az aktív időszakban, de a leszokás után is visszafordíthatatlan károkat okozhat. A különböző szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásának a veszélye így nem csupán a dohányzás időszakában, hanem utána is fokozottan nő még akkor is, ha a fiatal dohányos minden egyéb rizikófaktortól mentes.
 
Szakmai díjjal az egészségügy területén Bétéri Csabánét jutalmazták, aki a fiatalok táplálkozási szokásait és fizikai aktivitását elemezte. Pályamunkája bemutatja, hogy az általa vizsgált fiatalok esetében a fiúk 18 százaléka volt túlsúlyos, 7 százalékuk pedig elhízott. Ugyanez a lányok esetében 20 illetve 6 százalék. Hasonlóan rosszak az eredmények a sóbevitel tekintetében: a vizsgálat szerint már óvodás korban a kelleténél 6–10-szer több sót fogyasztanak a gyerekek, ami akár a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomás egyik korai megalapozója is lehet.

MTI 

cimkék

hirdetés

Könyveink