hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Prosztatarák: mindenki kevesebbet fizethetne...

Évente 4500 magyar férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot, a Napi.hu azt írja, az állami egészségügynek sok milliárdba kerül a gyógyítás.

A tüdő- a vastagbél- és a prosztatarák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon a daganatos megbetegedések közül – írja a Napi.hu. Évente mintegy 4500 férfinál diagnosztizálnak valamilyen prosztata-daganatot, s riasztó adat, hogy egyharmaduk sajnos bele is hal a betegségbe.

A lapnak Lacó László sebész-urológus, a győri Petz-kórház adjunktusa azt mondta: továbbra is nagyon fontos, hogy az érintettek eljárjanak a szűrésekre. A prosztata-, a vese- és húgyhólyagrák kockázatát zárhatja ki az a 45 év fölötti férfi, aki ellátogat egy urológiai szűrővizsgálatra. Ha az említett betegség korai stádiumát diagnosztizálják egy ilyen vizsgálaton, teljes gyógyulás érhető el a gyógymódoknak köszönhetően – mondta a szakorvos. A vizsgálat mindössze egy PSA-tesztből, egy ultrahangból és rektális vizsgálatból, vagyis a betapintásból áll.

Az állami egészségügyi rendszernek minden évben milliárdokba kerül ezeket a betegeket gyógyítani: 2021-ben 10,6 milliárd forint ment el erre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink