hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Prémiummal ösztönzik a minőségjavítást

Az angliai egészségügyi szolgálat által használt innováció- és minőségösztönző rendszert bemutató tanulmányt ismeretet az eski.hu.

A 2009-ben bevezetett minőséget és innovációt támogató fizetési keretrendszer (Commissioning for Quality and Innovation, CQUIN) ösztönzést nyújt az ellátóknak az egészségügyi szolgáltatások javítására és új ellátási minták megteremtésére.

A CQUIN a fizetési rendszer kiegészítésére szolgál és a standard NHS szerződésben lefektetett alapkövetelményeket meghaladó minőségjavítás ösztönzésére használható. A szolgáltatás-vásárlóknak kevés, de nagyhatású célokra kell irányítaniuk erőfeszítéseiket, ezek között lehetnek országos és helyi célok.

 A 2014/15-ös pénzügyi évre négy országos CQUIN célt és azon belüli indikátorokat határoztak meg:
- A visszajelzést szolgáló „Barátok és család teszt”, amelyben megkérdezik, hogy a beteg ajánlaná-e a kórházat vagy a szolgáltatást barátainak és családjának (3 indikátor)
- Javulás az „NHS biztonság hőmérő” szerint, amely az ellátás során szerzett sérülések, ártalmak mérését és elkerülését célozza, pl. felfekvés (decubitus) (1 indikátor)
- A dementia és delírium ellátás javítása (3 indikátor)
- A súlyos mentális betegek ellátásának javítása a korai halálozás csökkentésére (a diagnózis javítása a mentális egészségügyben) (2 indikátor)

Példaképpen megemlítik a „dementia és delírium ellátás javítására” é alkalmazott három indikátort is. Az első az erre a CQUIN célra fordított finanszírozás 60%-át öleli fel és a 75 éven felüli, sürgősséggel felvett, potenciálisan demens betegek legalább 90%-a állapotának megfelelő értékelését és szükség szerint szakellátóhoz utalását tartalmazza. A második indikátor a pénzalapok 10%-át foglalja magában és biztosítja, hogy az ellátók megfelelő klinikai vezetéssel rendelkeznek a dementia terén és a személyzet megfelelő képzésben részesül. A 30%-os részesedésű harmadik indikátor biztosítja, hogy a dementiában szenvedő betegek gondozói megfelelő támogatásban részesülnek.

Minden ellátónak megvan a lehetősége, hogy szerződésük értékétől függetlenül CQUIN fizetésben részesüljön – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink