hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Újra benyújtják az alternatív törvényjavaslatot

Polgári engedelmesség a társadalombiztosításért

Polgári engedelmességi mozgalmat indított Kiss József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) korábbi főigazgatója: maga és 84 éves édesapja nevében – örökváltságként – befizetett az OEP ellátási számlájára 12-12 ezer forintot. Ez az az összeg, amelyről állampolgáronként számolva indul a licit a lehetséges befektetők között a kötelező egészségpénztárak 49 százalékos tulajdonjogának megszerzésért.

Kiss József a miniszterelnökhöz írott levelében egyebek mellett leszögezi: „Az Ön és Kormánya egészségügyi reformnak nevezett intézkedéssorozata mögötti fiskális logikát és kétségbeesett tervét megértve, de el nem fogadva, mélyen átérezzük a Magyar Köztársaság és költségvetésének nehéz helyzetét és polgári engedelmességi mozgalom keretében készek vagyunk országunk érdekében segítséget nyújtani. Tájékoztatjuk Önt, hogy a mai napon magunk és eltartott családtagjaink nevében intézkedtünk fejenkénti 12 000 Ft, azaz tizenkétezer forint, mint örökmegváltás átutalásáról az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a Magyar államkincstárnál vezetett 10032000-01743991 számú Ellátási Számlájára, „örökváltság” jogcím megjelölésével. Ezzel az Ön kormánya hozzájut ahhoz a bevételhez, amelyért cserébe minket, személyes és egészségi adatainkat, valamint az utánunk történő összes jövőbeli járulékfizetést el kívánta volna adni – a közelebbről meg nem határozott – üzleti szereplők számára.”

Kiss József ezzel egyidejűleg megtiltotta a kormánynak, hogy „minket, személyes és egészségi adatainkat társadalmi egészségbiztosítási járulékbefizetéseinkkel együtt – birkákhoz hasonlatosan – 12 ezer forintos egységáron üzleti szereplőknek eladjanak”. Felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a befizetés fejében intézkedjen arról, hogy ellátásuk szervezéséhez az üzleti pénztáraknak ne lehessen joguk, s egyben tájékoztatta arról is, hogy ők – a szabad pénztárválasztás jogával élve – a mai OEP-et választják.
Mint a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) ülését követő sajtótájékoztatón a volt főigazgató fogalmazott, nem egészen világos, hogy ha a nagy értékű beavatkozás szervezését, az azokhoz való hozzáférés ellenőrzését a továbbiakban is végezheti az OEP jogutóda, akkor vajon egyszerűbb esetekben erre miért nem alkalmas?
A NEK január 31-én e kezdeményezés támogatása mellett úgy döntött, képviselői útján ismét benyújtja a társadalmi egészségbiztosítási törvényjavaslatot, amelynek tárgysorozatba vételét az egészségpénztárakról szóló, a köztársasági elnök által visszaküldött törvény december 17-i megszavazása előtt megakadályozta az Országgyűlés kormánypárti többségű Egészségügyi Bizottsága. A törvény február 11-i újraszavazása előtt javában folynak az egyeztetések. Karsai József, a battonyai térség szocialista országgyűlési képviselője már bizonyosan nemmel szavaz. Feltehetően ugyanezt teszi Farkas Imre, aki korábban igazolatlanul távol maradt a voksolástól, mert nem akarta megszavazni a jogszabályt.



 Köbli Anikó 


cimkék

Könyveink