hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Párbeszéd a fejlesztésért

Párbeszéd kezdődött annak érdekében, hogy az európai uniós pólus-pályázaton tartalék listára került Fejér Megyei Szent György Kórház is hozzájusson a régió 1,1 millió lakosának ellátásához szükséges fejlesztési lehetőséghez - közölte kedden Molnár Albert parlamenti képviselő újságírókkal Székesfehérvárott.

A 2007-ben kiírt, s tavaly decemberben értékelt pályázat célja az volt, hogy minden régióban legyen egy olyan csúcsintézmény, amely felszereltsége révén alkalmas a térségben lakók magas színvonalú egészségügyi ellátására - mondta a szocialista képviselő.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül kiírt Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban kiemelt uniós pályázaton a székesfehérvári kórházat annak ellenére, hogy pontszáma 10-zel meghaladta az értékelhetőségi 60 pontos minimumot, forráshiány miatt a 9., azaz tartalékhelyre sorolták. Ha pedig az intézmény nem jutna hozzá az uniós támogatással megvalósítható fejlesztési lehetőségekhez, a Közép-dunántúli régiónak nem lenne ilyen csúcsintézménye.
Az értékelést követően azért, hogy a kórház is megkapja a fejlesztési lehetőségeket, a fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat kérte a térség országgyűlési képviselőinek a támogatását.
Molnár Albert elmondta, a pályázat kiírásának feltételeit, s a benyújtott pályázatot megismerve, kiderült, hogy annak készítői - a kórház adottságait figyelembe véve - kénytelenek voltak olyan orvosszakmai fejlesztéseket is tervezni, amelyek nem szerepeltek a pályázati kiírásban. Fel akarták számolni a korszerűtlen épületeket, kisebb pavilonokat, s a jelenleg ott működő részlegeket korszerű blokkba tömöríteni. Így például bekerült a pályázatba a vérellátó, az urulógia, a traumatológia, a szemészet fejlesztése, s korszerű elhelyezése, amire a pályázati kiírás nem adott lehetőséget.
A cél most az, hogy elérjék, a kórház eséllyel induljon a pályázat második körében. Ennek érdekében szükség lenne a pályázati anyag kisebb módosítására, továbbá arra, hogy a pályázatkezelők megismerjék és elfogadják a kórház építészeti tagoltságából adódó sajátosságokat.
Molnár Albert és a kórház főigazgatója a problémáról szerdán megbeszélést folytat az egészségügyi és a gazdasági tárca illetékes államtitkáraival.
A fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat a héten országos és megyei napilapokban közzétett, fizetett hirdetésben hívta fel a figyelmet a problémára, bízva a nyilvánosság erejében. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke az MTI-nek elmondta, kedd délutánig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak a pályázat eredményéről.


Forrás: MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink