hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Otthonszülés: kevés a bába

Otthon szülni nem feltétlenül drágább, mintha valaki kórházban, fogadott orvossal, szülésznővel hozza világra gyermekét, írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg körülbelül 15 bába dolgozik az országban, ami az igényekhez mérten mégis kevés, mindössze négy engedéllyel működő bábaszolgáltató (bábákat tömörítő vállalkozás) létezik Magyarországon, írja a Magyar Nemzet. Magyarországon 2011-ben jött létre az otthon szülést szabályozó rendelet, amelynek kapcsán vannak fenntartásaik a területen dolgozóknak. Lukács Judit, az Életfa Bábapraxis egyik alapítója problematikusnak tartja, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja az otthon szülést. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Európában is igen jelentősek a különbségek az otthonszülés tekintetében. A bába szerint Angliában, Svédországban, Hollandiában vagy Dániában is sokkal inkább a rendszer része a szülés effajta módja, mint Magyarországon. Ezekben az országokban például egy kórházi szülésznő otthon szülésnél is segédkezhet, ez megszokott eljárás. Így bármi probléma adódik, ugyanaz a személy van ott az édesanya mellett a kórházban is.

Arra a kérdésre, hogy a lakásnak milyen feltételeknek kell megfelelnie az otthon szüléshez, a bába úgy reagált: a 36. héten mindig meglátogatják a családot, felmérik a körülményeket. Lényeges, hogy legyen meleg víz, vízöblítéses vécé, kád vagy zuhanyfülke, egy elkülöníthető, fűthető szoba szülésre alkalmas ággyal, tiszta, száraz lepedő és egy fertőtleníthető asztal vagy pelenkázó.

Kiemelte, nem az anyagi helyzettől függ, hogy valaki az otthonszülést választja-e, ez inkább szemléletbeli kérdés. Fontos azonban tudni, hogy szigorú szabályokhoz kötött, hogy egyáltalán kik szülhetnek otthon. Bármiféle rizikó – például ikerterhesség, vagy ha az anya beteg – fel sem vetődhet.

Meglepő adat, de otthon szülni nem feltétlenül drágább, mintha valaki kórházban, fogadott orvossal, illetve szülésznővel hozza világra gyermekét. Lukács Judittól a lap megtudta: náluk 180 ezer forintba kerül az otthon szüléshez kapcsolódó „csomag”. Ez az összeg tartalmazza az alkalmanként egyórás várandósgondozást, a legalább kilencalkalmas tanfolyamot (ezen a felvetődő kérdéseket beszélik meg az édesanyákkal), a 38. hét utáni ctg-vizsgálatokat, az otthonszülést két bábával, valamint a gyermekágyas látogatást és a szoptatási szaktanácsadást is.

(forrás: Magyar Nermzet)
hirdetés

Könyveink