hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Összefognak a tanárok az egészségügyi dolgozókkal?

A Szabad Európa Nagy Erzsébettel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagjával és Soós Adriannával, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökével készített interjút.

Több mint egy éve tart a pedagógusok tiltakozása. Miután a kormánnyal való tárgyalások nem vezettek sikerre, sztrájkokkal, polgári engedetlenséggel, demonstrációkkal küzdenek a jobb munkakörülményekért, a magasabb fizetésért. Hasonló célokért harcolnak az egészségügyi dolgozók is, egyik szakszervezetük február végén kezdett sztrájktárgyalásba a Belügyminisztériummal. (...)

Évek óta téma mindkét ágazatban, hogy nehéz helyzetben vannak a dolgozók, sok a hasonló probléma: alacsony fizetések, nehéz munkakörülmények, és nem túl sikeres az érdekérvényesítés. Most viszont a két szervezet között megindult az együttműködés. Miért nem volt eddig együttműködés, és most mi indította ezt el?

Soós Adrianna: Közös gazdánk a kormány, idén ráadásul közös lett a minisztérium is, ahová a két ágazat tartozik. Most is önálló államtitkárságai vannak az egyes szakterületeknek, de közös főnökük a belügyminiszter. Másrészt a költségvetésből egyik ágazat sem részesedik annyira, mint amennyire az elvégzett munka, a felelősség, az átlagosnál nehezebb munkakörülmények indokolnák. Illetve mind a kettő olyan terület, ahol nemzetközi munkaerőpiac van, magasan képzettek a szakemberek, akik külföldön is el tudnak helyezkedni. Erre is tekintettel kell lennünk, amikor meghatározzuk, hogy milyen követelményeket támasztunk az állammal szemben, hogy itthon tudjuk tartani a szakembereket. Itthon is mindenkinek szüksége van arra, hogy gyógyítsák, és arra is, hogy tanítsák a gyerekeket, felnőtteket.

Nagy Erzsébet: A PDSZ mindig keresi a partnereket, akikkel akciószövetséget tudunk kötni. Az egészségügyi dolgozók esetében adja magát a helyzet, mert közösek a problémáink. Nem csak azért, mert azonos miniszter felügyelete alá tartozunk – akinek semmi köze sem az egészségügyhöz, sem az oktatáshoz egyébként. Közös, hogy rettenetesen elmaradtak a béremelések a korábbi években. Szinte mindenkinek, aki az alacsonyabb bérkategóriába esik, a garantált bérminimumra kell emelni a bérét. Ide tartoznak egyetemet végzett és nem csak a pályakezdő pedagógusok. A 2014-es minimálbér alapján számolják a béreket a pedagógusoknál, a 2008-as közalkalmazotti bértábla alapján.

Az egészségügyi dolgozók esetében már működik egy számukra rendkívül hátrányos jogállási törvény, és a szakképzésben dolgozókat is kiszervezték a közalkalmazotti törvény hatálya alól, ez is közös. Most a pedagógusokat is kiszerveznék. Még nem tudjuk, hogy milyen tartalommal, de eddig azt láttuk, hogy ez mindig hátrányos volt. Az orvosoknál is működik már a béreltérítés rendszere, amit nálunk be akarnak vezetni valamilyen nem ismert, szubjektív értékelési szempont alapján. Számos olyan párhuzam van, ami alapján adja magát, hogy együttműködjünk.(...)

A dolgozók politikai hovatartozása mennyire befolyásolja a részvételt? Belátják a kormánypárti szavazók, hogy a Fidesz-kormány most az ő érdekeik ellen hoz döntéseket? Vagy úgy vannak vele, hogy ez még mindig jobb, mintha Gyurcsány lenne?

S. A.: Független szervezet vagyunk, a tagjaink között különböző pártállású kollegák vannak. Ezt tiszteletben tartjuk, nem is vetünk fel pártpolitikai kérdéseket. Az persze zavaró, hogy a tömegkommunikáció szintjén az emberek vagy az egyik oldal kommunikációs eszközeit hallgatják, vagy a másikat. Az egészségügyi szakdolgozókról szóló információk sokszor erőteljesen el vannak torzítva. Elhangzik például, hogy a szakdolgozók milyen óriási béremelést fognak kapni. Ez sokakban úgy szűrődik le, mintha már meg is kapták volna. Tizennégy hónap múlva lesz, azért nem ugyanaz, mint ami most van. Pláne nem ilyen magas inflációs környezetben. Most próbálunk arra koncentrálni, hogy ne kelljen még fél évig kell várni a következő béremelésre.

Sok közöttük a nagyon alacsony bérű dolgozó, akinek a mostani árak egyszerűen kifizethetetlenek. Egy felmérésünkben a szakdolgozók 73 százaléka azt mondta, hogy vissza kell fognia az élelmiszer-kiadásait, mert egyszerűen nem tudja kifizetni. Az egészségügyi szakdolgozók között még a képzettebb körnek is maximum 380 ezer forint a bruttó bére. Ők hogy tudják követni a 25 százalékos élelmiszer-inflációt abból a bérből, amiből eddig is egyik hónapról éltek a másikra?

Elöregedett az egészségügyi szakdolgozói kör. Sokan már a nyugdíjat várják, őket nehéz bevonni. A mentődolgozók jelentős része viszont fiatal diplomás szakdolgozó. Kevesen tudják, hogy a mentőautókon alapvetően nem orvosok szoktak menni a beteghez, hanem szakdolgozók. Nem méltányos, hogy az orvosok bérének negyedéért biztosítsák, hogy a beteg élve kerüljön kórházba. Ez elfogadhatatlan, nem lehet ekkora a különbség. Ugyanígy vannak a diplomások között védőnők, szülésznők, gyógytornászok. Ez a kör nagyon mobil, nyelveket beszélnek, jól képzettek. Félünk attól, hogy pont ők fognak megint elindulni sajnos. Erre vonatkozó jeleket már látunk, próbáljuk megakadályozni. (...)  Amikor azt mondják, hogy a szakszervezet oldja meg, akkor megkérdezem, hogy te tagja vagy a szakszervezetnek? Akkor miért vársz tőle bármit is? Senki nem fogja helyettük megoldani a problémákat. Egyre többen megértik, hogy csak együtt lehetünk sikeresek, de még nem elegen. (...)

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni.

(forrás: Szabad Európa)

cimkék

hirdetés

Könyveink