hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Orvoshiány miatt veszélyben a szülészeti ügyeleti ellátás

A Szent Imre kórház szülészeti osztályán már hónapok óta nehézkesen tudják beosztani az ügyeleteket, értesült a hvg360.

Néhány hét alatt két alkalommal is válságtanácskozást hívtak össze az érintettek az újbudai Szent Imre kórházban kialakult szakorvoshiány miatt, az intézmény nőgyógyászatán ugyanis már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket – értesült a hvg360 több forrásból. Bár az osztály dolgozói több alkalommal jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás egyelőre nem született az ügyben, a kiszámíthatatlan helyzet miatt pedig több szakorvos is fontolgatja a felmondást.

Egy, az ügyre rálátó forrás elmondása szerint a napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, és bár az Országos Mentőszolgálatot és a Központi Ágynyilvántartót is értesítették és próbálták átirányítani a pácienseket, így is több olyan kismama volt, aki először a Szent Imrébe került, majd onnan kellett átszállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét", a „betegutak szervezéséről" pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

A probléma nem hirtelen keletkezett, az intézményben fokozatosan alakult ki a szakemberhiány, sokan azután mentek el, hogy 2021-ben a kormány átalakította az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyát és kriminalizálta a hálapénz elfogadását. A reform lényegesen megnehezítette egyebek között azt a gyakorlatot, hogy egy nőgyógyász által magánrendelésen kezelt kismama ugyanannál az orvosnál, állami intézményben szüljön, a másodállásokat ugyanis külön engedélyeztetéshez kötötték, a szabad orvosválasztás legális lehetőségeit pedig gyakorlatilag ellehetetlenítették.

(forrás: hvg360)
hirdetés

Könyveink