hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Országszerte gondban lesznek a kórházak januártól

Nem jósol vidám jövőt 2024-re a Magyar Kórházszövetség alelnöke az egészségügyben, írja az Economx.

Ficzere Andrea úgy fogalmazott, a bérnővérek egy része kiesik a betegellátásból és az elkövetkezendő hetekben nem lép be annyi munkavállaló az intézményekbe, hogy minden osztály biztonságosan üzemeltethető legyen. Azon dolgozunk, hogy minél több dolgozót tudjunk egészségügyi szolgálati jogviszonyban (eszjtv) foglalkoztatni. Bérmunkaerőt, leginkább nővéreket, műtős személyzetet, kisebb mértékben orvosokat szinte valamennyi területen foglalkoztattak, így különböző mértékben minden terület sérülhet, véli az alelnök.

A december egyébként sem könnyű a kórházakban, jönnek az ünnepek, a szakdolgozók is szeretnének a családjukkal lenni, valamit ki kell adni az év közben bennragadt szabadságokat is. Az osztályokon és intézményekben viszont nem sérülhet a betegellátás a szabadságok kivétele miatt, hiszen a betegek érdeke az első, emelte ki a Kórházszövetség alelnöke.

2024-ben már valóban nem lehet új szerződéseket kötni a bérnővérekkel, erősítette meg Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, de hozzátette, a vállalkozói formában alkalmazott szakdolgozók egy részét arra kérték, hogy adják be újra az engedély kérelmeiket. Az biztos, hogy januártól tovább fog csökkenni a szakdolgozók száma a kórházakban és az osztályokon is.

Többször tettek arra javaslatot arra, hogy nyugdíjasok visszafoglalkoztatása gördülékenyebb legyen, de van egy olyan szabály, hogy aki a közszférából ment nyugdíjba, annak tilos oda visszadolgozni, mert kétféle jogcímen nem akarnak közpénzt kifizetni. A nyugdíjasok visszafoglalkoztatása ma egy tortúra, az egészségügyben, hónapokig tart az elbírálása. Van, amikor a dolgozó fél évig nem kapja sem a nyugdíját, sem a keresetét, sorolta a gondokat a szakszervezeti elnök. 

A teljes információ

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink