hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A Pfizer és a Moderna vakcinája nem kombinálható!

Országos tisztifőorvos: újabb 51 ezer embert lehet beoltani

A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be. Ezt az tette lehetővé, hogy a gyártó "jelentősen túltöltötte" az ampullákat, így azokból plusz egy dózis kinyerhető, magyarázta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília ismertette azt is, hogy a keddi Moderna-szállítmányból 3600 embert lehet beoltani, a vakcina egy ampullája tíz adagot tartalmaz.

Hétfő estig 78 579 embert oltottak be, elsősorban az egészségügyben dolgozókat és szociális intézmények lakóit. A szociális intézményekben az oltócsoportok helyszínen oltanak, a magasabb létszámú idősotthonok lakói után a vakcina mennyiségétől függően bővítik az oltandók körét.

Elmondta: a Moderna vakcinája hasonlóan működik a Pfizer-oltóanyaghoz, azaz egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú vakcina. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag csak azt az üzenetet továbbítja a sejtbe, hogy a vírusra jellemző fehérje termelődjön a szervezetben, ami ellen ellenanyag képződik. Az RNS-darabkától nem kell tartani, jól "be van csomagolva", mert anélkül gyorsan és könnyen elbomlana. A sejtbe jutva néhány nap alatt bomlik el, és nem épül be a genetikai állományba.

Beszélt arról is, hogy a Moderna-vakcina tárolási feltételei egyszerűbbek: elég mínusz 20 Celsius fokon tárolni, így fél évig felhasználható, majd felolvasztás után 2-8 Celsius fokon a Pfizer-oltóanyagnál hosszabb ideig, 30 napig tárolható. A Moderna vakcináját nem kell feloldani, készen kinyerhető az ampullából, 18 év felett adható be, a második oltásig pedig 28 napnak kell eltelnie.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Pfizer és a Moderna vakcinája nem kombinálható, erre vonatkozóan nem végeztek kísérleteket. Az, hogy a Pfizer oltóanyagából öt helyett hat embert oltanak be nem ugyanazon mennyiség többfelé osztását jelenti, ugyanazt az oltóanyag-mennyiséget kapja mindenki. Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a koronavírus-fertőzésnek a szag- és ízérzékelés elvesztését kivéve nincs speciális tünete, ezért ha tüneteket tapasztal valaki az oltás után, az nem biztos, hogy koronavírus-fertőzésre utal. Ha beigazolódik a fertőzés, akkor is biztos, hogy enyhén, szövődménymentesen zajlik le, hangsúlyozta Müller Cecília.

Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendő. A szállítmányt egy hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. (MTI/Koszticsák Szilárd)
Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendő. A szállítmányt egy hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Szerbia kedden meghosszabbította a beutazási korlátozásokat, mondta Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón. A beutazáshoz továbbra is 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztre van szükség, ellenkező esetben a beutazó tíznapos hatósági házi karanténba kerül.

A szerbiai beutazási korlátozás állampolgárságtól függetlenül mindenkire vonatkozik.

Az alezredes elmondta azt is, hogy az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 184 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatályba lépése óta pedig összesen 19 148-cal szemben.

Nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai

Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat egyaránt meg kívánják szervezni. Tájékoztatása szerint az érettségi vizsgákra - ahogy a felsőoktatási felvételikre is - a hagyományos február 15-ei időpontig lehet jelentkezni.

Kitért arra is, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján a felkészítést a digitális oktatásban is el tudják látni az iskolák, a tavaszi érettségi vizsgák eredményei a digitális munkarend ellenére megfeleltek az elmúlt öt év átlagának. Azonban ahol az szükséges, az érettségire speciális felkészítőket is szervezhetnek az iskolák, mivel sem a pedagógusok, sem pedig a diákok nincsenek kitiltva a középiskolákból. Központilag nem rendeltek el ilyen felkészítőket, ahol azonban helyben úgy vélik, hogy szükség lenne rá, az osztályfőnök, a szülői munkaközösség, az érintett tanulók és az intézményvezető egyeztetése után van mód arra, hogy például a kötelező tárgyakból jelenléti rendben is elkezdjék a felkészülést az érettségikre.

A középfokú felvételikről Maruzsa Zoltán kiemelte: azok szabályait és minden szükséges információt már december 4-én publikáltak az Oktatási Hivatal honlapján. Hangsúlyozta: itt a felkészüléssel sem lehet probléma, mert a 8. osztályosok jelenléti oktatásban vesznek részt.

Maruzsa Zoltán elmondta: az óvodákban és az általános iskolákban a jelenléti oktatás az ősszel bevált módszer szerint történik, a járvány miatt kedden 42 óvodában (1,4 százalék) van rendkívüli szünet jellemzően egy-egy csoportban és 79 általános iskolában (3 százalék) vezettek be digitális munkarendet szintén egy-egy osztályban. Kiemelte: működnek az iskolák, a kisgyermekes szülők tudnak dolgozni. A megelőző intézkedések továbbra is érvényben vannak, kötelező a testhőmérséklet mérés, a távolságtartást célzó oktatásszervezési intézkedéseket vezettek be és fokozottan fertőtlenítenek, amihez központilag havonta mintegy 300 ezer liter fertőtlenítőszert biztosítanak.

A középiskolában a kormány a járványügyi védekezés érdekében a hónap végéig meghosszabbította a tantermen kívüli digitális munkarendet, és abban bíznak, hogy ezeket a korlátozásokat hamarosan teljesen vagy részlegesen fel lehet oldani.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink