hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Orbán: Szombaton újabb lépést teszünk a nyitásban

Újabb szakaszához érkezik az ország újraindítása, mert pénteken eléri a 4 milliót a beoltottak száma, mondta a miniszterelnök a Magyar Nemzet szerint.

Szombat reggeltől életbe lépnek az ország újraindításának újabb intézkedései, éjfélre módosul a kijárási tilalom, a boltok, és a vendéglátóipari egységek pedig este 11-ig lehetnek nyitva – mondta a Magyar Nemzet tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában, pénteken. Szavai szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt egyebek mellett megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a mozik, a színházak, és az állatkertek, a kiskorúak pedig felnőtt, nagykorú rokon kíséretében szintén látogathatják ezeket a helyeket.

A kormányfő beszámolója szerint csütörtök estig több mint 3 millió 900 ezer főt oltottak be, szombatra már biztosan meg lesz a 4 millió beoltott, ezért léphetnek életbe az új szabályok. Orbán Viktor közölte: döntöttek arról is, hogy a 16 és 18 év közöttieket is lehet oltani, ám csak Pfizer vakcinával, az oltás kezdete az érettségi után, május 10-e után lesz. Hozzátette: holnaptól kell félretenni a Pfizer készítményeiből, ezért már csak a mai napon olthatnak az orvosok ezzel a vakcinával, utána pár hétig nem lesz elérhető.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban felmerültek alkotmányos vitákkal összefüggésben Orbán Viktor elmondta: miután ezeket megvizsgálták, nem látják megalapozottnak, ezért a védettségi igazolvány működni fog Magyarországon.

– Hogy ez a dokumentum a határátlépésnél miképpen működik, az egy másik történet. Szijjártó Péter külügyminiszter miniszter urat felhatalmaztuk arra, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a számunkra fontos országokkal arról, hogy egymás védelmi igazolásait kölcsönösen elfogadjuk. Montenegróval és Szerbiával ezt meg is kötöttük, de tárgyalunk a többi országgal is, először a szomszédos országokkal, majd a többiekkel is – tudatta a kormányfő. Elterjedt – folytatta – hogy azokat, akiket a kínai vakcinával oltottak be, majd nem tudnak utazni de ez szamárság, a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd a nyár során. – Biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen korlátozás nem lesz. Akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, mindenképpen tud majd utazni – nyomatékosította Orbán Viktor.
(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink