hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Operatív törzs: terheléses támadás érte az online időpontfoglaló honlapot

Terheléses támadás miatt állt le pénteken az időpontfoglalást biztosító informatikai rendszer, hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatón.

Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége, közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője pénteken online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd.

A támadást felelőtlen emberek követték el – fogalmazott, hozzátéve, ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már. Kiss Róbert azt is bejelentette: rövidesen átlépi a beoltottak száma a négymillió főt, amiről a belügyminiszter – mint a járványügyi készültség időszakában működő operatív törzs vezetője – egyedi közigazgatási határozatot tesz majd közzé. Ez teszi lehetővé a korlátozások lépcsőzetes feloldásának harmadik ütemét, amely a védettséghez, azaz a védettségi igazolványhoz kötött. Azzal szemben, aki nem hajlandó a védettségét vagy a személyazonosságát igazolni, a szolgáltatást meg kell tagadni, a védettség ellenőrzése az üzemeltető, illetve szolgáltatást nyújtó feladata és egyben kötelessége.

Csütörtökön országszerte 3117 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen 32 838-an vannak hatósági házi karantén, közülük 2031-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján 2021. április 30-án. MTI/Rosta Tibor
Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján 2021. április 30-án. MTI/Rosta Tibor

Müller Cecília: Ne válogassanak az emberek a vakcinák között!

Minden oltóanyag, amelyet a magyar lakosság rendelkezésére bocsátanak, hatásos és biztonságos, mondta az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón, bejelentve azt is, hogy módosítanak az AstraZeneca vakcinájának beadási idején.

Müller Cecília hozzátette: sok oltásra váró kérte, hogy három hónapnál korábban szeretné megkapni ennek az oltásnak a második adagját. Ezt most egyénileg lehetővé teszik, azonban ezt az igényt az oltópontokon kell jelezni. Az előrehozott oltás beadásához arra van szükség, hogy legyen legalább 10 jelentkező, aki a megbontott ampullából kinyerhető tíz adaggal beoltható, így az oltóanyag nem vész kárba. Elmondta, hogy jelenleg időpontfoglalással a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájára lehet jelentkezni.

Megvizsgálták és megfelelőnek találták az eddig beérkezett 52 800 Janssen-vakcinát, amelyeket az oltóbuszokon használnak majd fel. Az idősotthonok vezetőitől azt kérte, a csütörtökön kihirdetett és életbe lépett határozata szerint tegyék már a hétvégén lehetővé az intézményben lakók látogatását, illetve azt, hogy az otthonok lakói elhagyhassák az intézményt.

A péntek reggeli adatok szerint a beoltottak száma 3 913 550, a 4,6 millió regisztrált 78 százaléka. A második oltást 1 880 897-en kapták meg. Közölte azt is, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, amelyeket a vizsgálatok után azonnal eljuttatnak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Hozzátette: pénteken 324 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezett. Megerősítette, hogy már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni az oltásra, őket Pfizer-vakcinával oltják majd május 10-től.

Nem ellenjavallt az oltás 3-6 hónapon belül annak sem, aki átesett a fertőzésen. A szakirodalmat említve elmondta: akinél enyhe lefolyású volt a koronavírus-fertőzés, annak szervezetében kevesebb ellenanyag termelődött, akinél súlyosabb állapot lépett fel, annál több, így valószínűleg tovább is védett.

A tisztifőorvos arra kérte az oltásra várókat, ne válogassanak a vakcinák között, mert aki válogat, megfertőződhet, és nem tudhatja, milyen kimenetele lesz a betegségnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink