hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Operatív törzs: lecsengőben van a járvány

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kifejtette, az elmúlt 24 órában 382 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 798 955-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 64, többségében idős, krónikus beteg, a járvány kezdete óta 29 277-en hunytak el. Kórházban jelenleg 2197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen.

A 19. héten a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja enyhén csökkent országos átlagban. Veszprémben, Debrecenben, Egerben, Győrben és Kaposváron csökkent, enyhén mérséklődött Budapesten, a többi településen stagnált.

Elmondta, kedden 334 620 adag Pfizer-oltóanyag érkezett Magyarországra, az ebből első körös oltásra fordítható vakcinákról hamarosan újabb tájékoztatást adnak. Az osztályvezető ismertette, hogy már 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra, közülük 4 714 992-en megkapták az első, 2 749 235-en a második oltást is. Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a csökkenő esetszámok és a beoltottak számának növekedése ellenére is be kell tartani a higiénés és járványügyi korlátozó intézkedéseket. A maszkviselés, a távolságtartás, a szellőztetés és a tüsszentési etikett betartása továbbra is fontos. Nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem, hiszen ezzel alakul ki hosszabb távú védettség.

Godoné Tóth Zsuzsanna asszisztens beolt egy férfit az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával egy háziorvos hódmezővásárhelyi rendelőjében 2021. május 18-án (MTI/Rosta Tibor)
Godoné Tóth Zsuzsanna asszisztens beolt egy férfit az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával egy háziorvos hódmezővásárhelyi rendelőjében 2021. május 18-án (MTI/Rosta Tibor)
 

Tovább csökkent a hatósági karanténban lévők száma, kedden 16 088 embert tartottak nyilván, közülük 1723-an hétfőtől kerültek karanténba, mondta el a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szervezet keddi online sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert azt is hozzátette: a mobiltelefonra tölthető applikációval jelenleg 709 embert tudnak ellenőrizni.

Kitért arra is, hogy hétfőn 408 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt, két ember tömegközlekedési eszközön, a többi közterületen követett el szabálytalanságot. Összesen ezért a szabályszegésért eddig 71 178 ember ellen intézkedtek.

A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt hétfőn 1274 intézkedést kezdeményeztek a hatóságok, ebből 37 alkalommal vendéglátóhelyeken, 356 esetben pedig az üzemeltető vagy a tulajdonos felelőssége miatt. A korlátozott nyitvatartás és a benntartózkodás tilalmának megsértése miatt 918 ember ellen indult eljárás, közülük 178 esetben a vendéglátóhelyen tapasztalt szabályszegés miatt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink