hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

NVI: a látássérültek április 2-áig kérhetnek Braille-írásos értesítőt

A látássérült választópolgárok április 2-áig kérhetnek Braille-írással készült értesítőt a június 9-ei választásokról, közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak április 2. a határideje a könnyített formában megírt tájékoztató igénylésének.

A választópolgárok több fajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlásához, így Braille-írásos értesítő, könnyen érthető tájékoztató, akadálymentes szavazóhelyiség, Braille-írással ellátott szavazósablon és mozgóurna segíti a fogyatékossággal élő vagy a mozgásában egészségi állapota miatt akadályozott választót.

A Braille-írással készült értesítő megküldését április 2-án 16 óráig lehet kérni. Aki Braille-írással ellátott szavazósablonnal szeretne szavazni június 9-én (a szavazóhelyiségben vagy a mozgóurnás szavazás során), május 31-én 16 óráig nyújthatja be kérelmét. A választópolgár akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is kérheti, az ehhez kapcsolódó kérelem benyújtásának határideje június 5. 16 óra.

A mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt akadályozott választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek, az erre vonatkozó kérelmet április 4-étől lehet benyújtani, egészen a szavazás napján 12 óráig. Ezeken túl bárki kérheti a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését, amelyhez április 2-án 16 óráig kell benyújtani a kérelmet.

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő, ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét veheti igénybe.

Az NVI felhívta a figyelmet arra: valamennyi kérelem benyújtható online a valasztas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján a helyi választási irodákban.

Június 9-én rendezik az európai parlamenti képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink