hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

NNGYK: a Covid-19 esetszámok további csökkenése várható

A 9. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja további csökkenést mutat, az értékek már elérték a tavaly nyárra jellemző minimum értéket, közli az NNGYK.

A vizsgált városok közül emelkedő tendencia egyik mintavételi helyen sem detektálható, 9 mérési helyszínen stagnáló, míg csökkenés Békéscsaba, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Veszprém esetében mérhető.

Az eredmények alapján a COVID-19 esetszámok további csökkenése várható.

 

 

A 9. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja országos átlagban ugyancsak további csökkenést mutat. A héten 4 mintában volt jelen kimutatható mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Az Influenza A vírus szennyvízből történő kimutatását 2023 januárja óta végzi az NNGYK. A mintavételi helyek megegyeznek a SARS-CoV-2 kimutatásnál bemutatott nagyvárosokkal, így a vizsgálatok ebben az esetben is a hazai lakosság több mint 40%-át fedik le.

A szennyvíz mintákat a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik, majd a vármegyei kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársai szállítják az NNGYK laboratóriumába. A vizsgálatok a mintavételt követő 48 órán belül kezdődnek el. A mintákból az ülepedő szennyeződések eltávolítása után ultraszűréssel koncentrálják a vírusrészecskéket, azután a koncentráció mérése a tisztított nukleinsavból digitális PCR technológiával történik. A folyamat azonos reakciótérben zajlik a SARS-CoV-2 kimutatással (multiplex PCR), közli a hatóság.

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
hirdetés

Könyveink