hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Népszavazási kezdeményezés és parlamenti vitanap az eutanáziáról (Frissítve!)

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum. Kósa Lajos támogatja a népszavazást, és parlamenti vitanap is lesz.

A Momentum közleménye szerint Karsai elmondta: "Az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintet lép ezzel a két népszavazási kérdéssel. Nagyon köszönöm Bedő Dávidnak a Momentum részéről, hogy segítenek ebben a kérdésben, és azt is köszönöm, hogy értelmes társadalmi párbeszéd van egy ilyen fontos kérdésben."

Bedő hozzátette: "A Momentum teljes szervezete kint lesz az utcán, hogy összegyűjtsük a 200 ezer aláírást. Bízunk benne, hogy a kormány engedi, hogy a magyarok döntsenek ebben a kérdésben."

A kérdések így szólnak:

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?
    

Parlamenti vita: február 21.?

A DK, az MSZP, a Momentum és a Jobbik – Konzervatívok is támogatja a Párbeszéd – ZÖLDEK parlamenti vitanapról szóló kezdeményezését az életvégi döntésekről és az aktív eutanáziáról, így összegyűlt a kellő számú aláírás. A Fidesznek tehát napirendre kell vennie ezt a társadalmat is egyre inkább foglalkoztató kérdést. A Párbeszéd – ZÖLDEK azt javasolta, hogy a vitát 2024. február 21-én tartsa meg az Országgyűlés.

Dr. Karsai Dániel alkotmányjogász saját gyógyíthatatlan betegségén keresztül mutatta meg, hogy komolyan kell vennünk és megvitatnunk, miként lehetne a társadalom elvárásainak jobban megfelelő és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani. A Párbeszéd – ZÖLDEK ezért politikai vitanapot kezdeményezett az Országgyűlésben az eutanázia kérdéséről, miután dr. Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult amiatt, hogy Magyarországon a gyógyíthatatlan és halálos betegségben szenvedők számára elérhető legyen a kegyes halál lehetősége.

A magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz, amivel dr. Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos beadványának elutasítását akarják elérni. A Párbeszéd – ZÖLDEK a kormánnyal ellentétben dr. Karsai Dániel és sorstársainak szabad döntése és emberi méltósága mellett áll, így szigorú protokollok és a szükséges orvosi szupervízió megléte esetén az eutanáziát támogathatónak tartjuk.

Úgy gondoljuk, az Országgyűlésnek megkerülhetetlen felelőssége és feladata, hogy ne söpörje szőnyeg alá a kérdést, továbbá kiemelt társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy maga is lefolytassa saját vitáját egy igazságosabb, emberségesebb és a magyar társadalom elvárásainak jobban megfelelő szabályozás kialakítása érdekében, közölte Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője.

Kósa Lajos támogatja, hogy népszavazást tartsanak

Kósa Lajos személyes meggyőződése miatt nem tudja támogatni Karsai Dániel és sorstársainak ügyét, mert a Fidesz alelnöke szerint az élethez való jog mindennél fontosabb. Ezt a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász mondta el, miután kedden egy órán át egyeztetett a parlamentben a fideszes politikussal. Karsai szerint „egy érdekes és jó beszélgetésen” vannak túl, amin az is szóba került, hogy Kósa elviekben támogatja az eutanáziáról szóló népszavazást, és ha átmegy minden szűrőn a kérdés, ő örülni fog neki. A beszélgetés zárt körű volt, a sajtó nem lehetett jelen. A találkozó után Karsaiék sajtótájékoztatót tartottak, ott számoltak be az egyeztetés fejleményeiről.

Kósa Lajos volt az egyetlen fideszes képviselő, aki szóba állt Karsaival december 1-jén, amikor az alkotmányjogász a Momentum vendégeként a parlamentben járt. Karsai később bejelentette, Kósa elfogadta azt a felkérést is, hogy hosszabban beszélgessenek a parlamentben. A találkozóra Karsaival tartott több sorstársa is. Az alkotmányjogász a keddi beszélgetésen átadott egy pólót Kósának, amin az állt, hogy „az élet jog, nem kötelesség.” A Fidesz alelnöke erre azt mondta, hogy az élet jog és kötelesség, írja a Telex.

(forrás: MTI-OS, Telex)
hirdetés

Könyveink