hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Népszavazás: a külföld aggódik az igenek győzelme után

A kormányoldal váratlanul nagy vereségét emelik ki a vezető nyugati sajtóorgánumok és hírügynökségek a vasárnapi magyarországi népszavazásról szóló beszámolóikban. Az elemzők a fiskális politika lazulásától tartanak, de egyelőre nem számítanak jelentősebb piaci hatásra.

A CNN Money által idézett szakértők szerint a döntések költségvetési hatása legfeljebb 30-50 milliárd forint lehet, ami nagyjából a magyar GDP 0,1 százaléka. Ez az összeg nem jelentős, annak azonban megvan a veszélye, hogy a további reformok elmaradnak - vélik az elemzők. A kormányzat népszavazási veresége és a várható utcai tiltakozások nem tekinthetőek kedvezőnek rövid távon a magyar befektetési eszközök szempontjából - fogalmazott a Goldman Sachs befektetési bank gyorselemzése. A CNN Money arra is figyelmeztet, hogy a befektetői bizalom kérdése most különösen aktuális, pénteken ugyanis gyakorlatilag eltüntek a vevők a másodlagos magyar állampapírpiacról.
Az International Herald Tribune (IHT) Kiszelly Zoltánt idézve azt írja, hogy az igazi gondot az jelentené, ha a kormány osztogatásba kezdene a népszavazás hatására, ez ugyanis a "gazdaság összeomlását" okozhatná.

Forrás: ecoline.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink