hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Nem javasolt a tesztoszterontapasz csökkent libidójú nőknek

A petefészek-eltávolítás miatt bekövetkező alacsony hormonszintnek tulajdonított csökkent szexuális vágy növelésére forgalomba került tapasz hatástalannak tűnik, és  hosszabb távon biztonságossága is kérdéses.

A tapaszt, amely a férfiakban és nőkben egyaránt termelődő természetes hormont, a tesztoszteront tartalmazza, a Procter and Gamble amerikai cég gyógyszergyártó részlege állítja elő. Európa több országában engedélyezték forgalomba hozatalát a hipoaktív szexuális vágynak nevezett zavarra, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatósága, az FDA azonban visszautasította.
A korábban lefolytatott, hivatkozásként használt klinikai vizsgálatokat elemezték kutatók a British Medical Journal című orvosi szaklap egyik kiadványában. A kedden közzétett tanulmány a tesztek többségének megtervezésében hibákat talált, valamint számos mellékhatásra mutatott rá.
Az elemzés kifogásolja a kiválasztási feltételeket, melyekkel a klinikai próbákba kerültek a nők, esetenként egy rövid kérdőívvel állítottak fel diagnózist a tesztek szervezői. A placebót kapó résztvevők jelentős arányban állították, hogy javult szexuális késztetésük, ami azt jelzi, hogy nem az alacsony hormonszint állt problémájuk hátterében. A javulás, melyről egyáltalán beszámoltak a nők, kicsi volt.
A két legnagyobb klinikai próba során - melyekbe összesen félezernél több nőt vontak be - 75 százalék körülinek találták a mellékhatások arányát, főként bőrreakciókat a tapasz által érintett területeken. További mellékhatás volt a pattanások keletkezése, szőrnövekedés, hajhullás, mellfájdalom, súlygyarapodás, álmatlanság, hangmélyülés és migrén, melyek csaknem minden tizedik nőnél előfordultak.
"A kezelés hosszú távú biztonsága ismeretlen" - vélik a tanulmány szerzői utalva arra, hogy legfeljebb 24 hétig tartottak a tesztek. "A nem kívánatos mellékhatások gyakoriak és nem mindig fordíthatók vissza. Mindezek miatt nem javasoljuk alkalmazását a nők szexuális diszfunkciójára."

 

MTI/AFP

MTI/AFP


cimkék

hirdetés

Könyveink