hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Hétfőtől munkába állhatnak az új mentők (frissítve!)

Hétfőtől szolgálatba állhatnak az első sárga mentőautók – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön. Korábban a TV2 azt közöltenem lehet forgalomba helyezni őket, mert nem felelnek meg az előírásoknak.

A Tények riportja szerint az új autóknak nincs töréstesztjük, de az üléseket sem rögzíti megfelelő mennyiségű csavar, és a megkülönböztető jelzéseik sem működnek.

új mentőautókA szállítási határidő már rég lejárt, ezért 68 milliós kötbért is kellene fizetni a szállítónak. Ebből még három mentőautót vehetne a mentőszolgálat.

Győrfi Pál, a mentők szóvivője erre reagálva az MTI-nek leszögezte: a közbeszerzési folyamat során a nyertes pályázó az összes szükséges dokumentumot, így a törésteszteket is csatolta. Az új gépkocsik átvétele folyamatosan zajlik, a szerződés alapján a beszállítónak a 37 járművet január 31-ig kell átadnia. Az átvétel és a forgalomba helyezés előtt a gépkocsik komplex ellenőrzésen mennek keresztül, ezt követően történik a műszaki vizsgáztatás is.

"Az első 11 jármű már levizsgázott, érvényes rendszámmal rendelkezik, így hétfőtől szolgálatba állhatnak mentőállomásainkon" – hangsúlyozta Győrfi Pál, hozzátéve: az érintett mentőgépkocsi-vezetők felkészítése is megtörtént.

Az új, sárga színű mentőautókat tavaly karácsony előtt mutatták be az Országos Mentőszolgálatnál, ahol 2008 óta először avathattak új esetkocsikat. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a rendezvényen elmondta: a központi költségvetés 850 milliós forrásából vásárolták a 37 esetkocsit, de emellett további fejlesztés előtt áll a mentőszolgálat.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója kifejtette: Európa számos országában is azért sárga színűek a mentőautók, mert így jobban láthatóak. Emellett az új esetkocsikon fényvisszaverő optikai csíkok is vannak, továbbá a járműveken már a mentőszolgálat új szlogenje, a "Hivatás az életért" olvasható.

Az ország minden megyeszékhelyén lesz majd az új autóból, a továbbiak elosztásánál pedig azt vették figyelembe, hogy mely területeken.

A TV2 korábbi videója

(forrás: tv2, MTI)
hirdetés

Könyveink