hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Nem aggasztó a kórházba szállított dalai láma egészségi állapota

Stabil a dalai láma egészségi állapota, nem ad okot aggodalomra - közölte annak az indiai (mumbai) klinikának a szóvivője, ahova csütörtökön beszállították hasi panaszokkal a tibetiek indiai emigrációban élő vallási vezetőjét.

Kimerültségére hivatkozva a 73 éves tibeti közéleti személyiség lemondta szerdán minden programját a következő három hétre. A mumbai Lilavati kórház szóvivője közölte, hogy az alapos kivizsgálás csak pénteken kezdődik, részletes tájékoztatást ezért csak később tudnak adni a tibeti vezető panaszainak hátteréről.
Úgy volt, hogy a dalai láma 12 órás böjtöt tart augusztus 30-án, hogy "fenntartsa a tibeti ügy iránti nemzetközi figyelmet", amely ráirányult erre a himalájai területre a pekingi olimpia előtti hónapokban és a játékok napjaiban, de az olimpia végeztével máris lankadni látszik. Kórházba kerülése miatt a vallási vezető törölte terveiből a böjtölést.
A 1989-es Nobel-békedíjas dalai láma augusztus 23-án tért vissza kéthetes franciaországi látogatásáról, és úgy volt, hogy Mexikóba majd a Dominikai Köztársaságba utazik szinte azonnal, pihenő nélkül, de most ezeket az utakat is lemondta.
A kínai kormány azzal vádolja a tibeti vallási vezetőt, hogy el akarja szakítani Kínától ezt a himalájai területet, s ennek érdekében "rágalmazza Pekinget" külföldön, és zavargásokat szervez belföldön. A dalai láma tagadja e vádakat. Azt mondja, hogy csak Tibet autonómiájára törekszik, és hogy nincs köze a tavasszal lezajlott tibeti tüntetésekhez, zavargásokhoz.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink