hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Négymilliárd a Kooperatív Doktori Programra

Több mint négymilliárd forint értékben nyert támogatást tizenhét hazai egyetem 150 pályázója a Kooperatív Doktori Program keretében. A program jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben, doktori képzés keretében folytatott kutatásokat, ösztönözve a piaci igényekre épülő tudományos karrierépítést és Magyarország innovációs versenyképességét, közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A közlemény szerint az ösztöndíjprogram az ipari és technológiai ágazatok kutatás-fejlesztési igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok tudományos karrierjét. A program közel 90 százalékban az MTMI+ (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi és művészeti) területeken tanulókat támogatja; a doktori képzésben részt vevő hallgatók egyúttal az őket foglalkoztató vállalat kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét is segítik.

"A kutatás és a gazdaság összekapcsolásáról szól a Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomagja, amelyben kiemelt szerepet játszik a kutatói utánpótlás biztosítása. Ennek nagyon fontos eszköze a Kooperatív Doktori Program", mondta el az eredményhirdetés kapcsán Hankó Balázs, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Ahhoz, hogy Magyarország még feljebb lépjen az innovációs ranglétrán és az évtized végére Európa tíz legerősebb innovátor országa közé kerüljön, el kell érni, hogy a hazai kutató-fejlesztői állomány és a szabadalmak száma is jelentősen emelkedjen, hangsúlyozta.

A Kooperatív Doktori Program nyertes pályázói 24-43 hónapon keresztül havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, hogy vállalati együttműködésben, valamelyik hazai egyetem doktori iskolájának intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat. A fiatal kutató mellett támogatásban részesül az őt befogadó doktori iskola, valamint az egyetemi témavezető és a bevont vállalati szakértő is, írták, azzal együtt, hogy a 2020 óta futó program keretében a mostani döntéssel együtt már 516 doktorhallgató kutatási projektje nyert támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, összesen mintegy 18 milliárd forint értékben.

Az intézményekre bontott döntési lista a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján érhető el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink