hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Impozáns eredménnyel zárták 2023-at az egészségpénztárak

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál, írja összefoglalójában a Bank360.hu.

Rekord tagdíjbefizetés és 82 ezer új belépő tag – ezzel az eredménnyel zárták a tavalyi évet a hazai egészség- és önsegélyező pénztárak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból kiderül, hogy ezeknek a pénztáraknak a taglétszáma az év végén már átlépte az 1,124 millió főt, miközben több mint 16 ezren kiléptek.

A tagdíjbefizetések 18 százalékkal nőttek tavaly, nagyjából az inflációnak megfelelő ütemben. A tagok egyéni befizetései 60,7 milliárd forintra emelkedtek, ez 19 százalékos többlet 2022-höz képest, a munkáltatók ezt mintegy 9 milliárd forinttal egészítették ki, ami 10 százalékkal több az előző évinél. Emellett még bő 14 milliárd forintnyi szja-visszatérítés is gyarapította a pénztártagok egyenlegét. Az egyéb befizetésekkel együtt 87 milliárd forintot meghaladó összeg került összesen az egészségpénztárakban, amit folyamatosan használnak fel az ügyfelek.

2023-ban több mint 81 milliárd forintot fizettek ki a pénztárak különféle szolgáltatásokra, 25,7 százalékkal többet a 2022-esnél. A többlet érthető, hiszen az igénybe vett szolgáltatások, a megvásárolt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök ára is emelkedett.

A legtöbb pénzt még mindig gyógyszerekre hagyják ott a pénztártagok, tavaly 31,9 milliárd forintot tett ki ez a tétel, csaknem 25 százalékkal többet, mint a megelőző esztendőben. A második legnépszerűbb felhasználási mód a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, helyettesítése, vagyis a magánorvosi ellátás igénybevétele volt. Erre már csaknem annyi pénzt költenek a pénztártagok, mint gyógyszerre, tavaly 29,7 milliárd forintot. Ez 32 százalékos növekedés, amiben ugyancsak komoly szerepe lehetett annak, hogy a szolgáltatások ára emelkedett – írja a jegybank adatait elemezve a Bank360.hu.

(forrás: Bank360.hu)
hirdetés

Könyveink