hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

Munkaalkalmassági vizsgálat: közzétették a tervezetet

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet augusztus 29-ig lehet véleményezni, írja a Telex.

Szeptember elsejétől nem lesz kötelező a munkaalkalmassági orvosi vizsgálat; a kormány honlapján megjelent a Belügyminisztérium rendeletének tervezete arról, milyen foglalkozásoknál, munkaköröknél tartanák meg mégis ezt a feltételt. A tervezet szerint bizonyos esetekben a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, emellett a munkáltató is elrendelheti az orvosi vizsgálatot.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet augusztus 29-ig lehet véleményezni. A dokumentum melléklete felsorolja a munkaköröket, amelyeknél továbbra is kötelező lenne a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly novemberben nyújtott be egy salátatörvény-javaslatot, amiben mindenféle apróság mellett az is szerepelt, hogy megszüntetnék a kötelező foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatok jelentős részét. A javaslatot azzal indokolták, hogy ez csökkenti a munkáltatók vállát nyomó bürokratikus terhet, és ezzel növelhető a versenyképesség és a közigazgatás hatékonysága.

A szakszervezetek élesen elítélték a javaslatot. Álláspontjuk szerint minden munkakörben fenn kell tartani a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat, hiszen még az irodai munkát végzők is számos kockázatnak vannak kitéve.

A teljes információ

(forrás: Telex)

Könyveink