hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

MSZP: elfogadhatatlanok a megszorítások

Az MSZP munkástagozata számára elfogadhatatlan "az Orbán-csomagban"" szerdán bejelentett "megszorító intézkedési terv" - írta közleményben Szabadkai János, a tagozat alelnöke. Hozzáteszi, hogy az minimális társadalmi egyeztetés nélkül született meg.

Az alelnök elfogadhatatlannak nevezi a gyógyszerkassza 120 milliárd forinttal történő megrövidítését, a korengedményes nyugdíj megvonását, a rokkantnyugdíjasok elleni "terrorakciót" és a munkanélküli járadék folyósításának három hónapra csökkentését. Véleménye szerint ez utóbbi ugyanis a munkavállaló másfél százalékos járulékfizetési kötelezettsége miatt járó jogosultság, nem pedig az állam kegyéből osztott ”segély”.

Szabadkai János úgy fogalmaz, hogy a terv pontosan azokat a betegeket, rendvédelmi vagy veszélyes üzemben dolgozókat, rokkantakat, illetve munkanélkülieket sújtják, akik a gazdasági válság, vagy épp a kormány igazságtalan adórendszere miatt amúgy is kritikus szociális helyzetben vannak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés után közölte: a jövő évtől minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd, mivel a jelenleg érvényben lévő járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerőpiacra. Beszélt arról is, hogy a fegyveres testületeknél megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét. A rokkantnyugdíjban részesülők nyugdíjkorhatár alatti táborát a kormány 100-150 ezer fővel kívánja csökkenteni, számukra közmunkaprogramokat kínálnak, illetve visszavezetik őket a munka világába - emelte ki Matolcsy György.

A gyógyszerkasszánál 120-120 milliárd forintos megtakarítást kell elérni 2013-2014-ben, a jelenlegi 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2012-től csökkentik, emellett a gyógyszergyárak által fizetett 12 százalékos adót 18 százalékra emelik.

(forrás: MTI)

Könyveink