hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Milliárdos tartozások is maradnak a konszolidáció után

25 kórház adósságát egyáltalán nem rendezték, és van, ahol az állami támogatás mellett is milliárdos tartozás maradt, írja a Népszava.

A napokban utalhatják a beszállítóknak a kórházak azt a mintegy 30 milliárd forintot, amit konszolidációként kaptak a kormánytól. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétett listán szereplő, adósságrendezésre kiutalt összegek a tényleges október végi tartozás (55,1 milliárd) alig a felét (54,5 százalékát) fedezi, írja a Népszava.

A 30 milliárdból elsősorban azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát. Az adósságrendezésről szóló jogszabály azt is előírja, hogy milyen sorrendben fizethetnek a hitelezőknek. Így például először a Büntetés-végrehajtás (BV) által nyújtott szolgáltatások számláit kell törleszteniük a kórházaknak. (BV-intézetek szállítanak be például kórházi textíliát.) Ezután jönnek azok, akik több mint hatvan napja várnak a pénzükre. Ha ezután még marad valami az adott ellátóhoz eljuttatott konszolidációs összegből, úgy utalhatnak a kevesebb mint két hónapja lejárt számlákra.

Az egyhatodos szabály miatt 25 intézmény esett el az adósságrendezési támogatástól köztük egyebek mellett a Semmelweis Egyetem, amelynek az összes tartozása is 803 millió forint. 

Továbbá olyan nagy ellátók sem kaptak semmit, mint az Országos Kardiológiai Intézet, a Heves-, a Szabolcs-Szatmár Bereg-, a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén- a Somogy-, a Zala- és a Győr-Sopron megyei kórház. De erre a listára sorolódott az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Országos Kórházi Főigazgatóság is.

Alig valamennyit, illetve az átlagos 50 százaléknál jóval kisebb adósságrendező összeg jutott 26 intézménynek. Ezek zömében kisebb városi kórházak, amelyek szakmai integrációja a megyei intézményhez formailag vagy megtörtént, vagy éppen most zajlik.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink