hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Mi történt valójában a Fidesz frakcióülésén?

A Fidesz közleményeinél és sajtótájékoztatóinál árnyaltabb képet fest a Népszabadság az egészségügyi államtitkár és a kormánypárt parlamenti frakciójának hétfői találkozójáról.

Míg Szócska Miklós és a frakció is igyekezett a kórház-átalakítási tervek diadalaként bemutatni a megbeszélést, a nol.hu arról ír, hogy az államtitkár hétfőn nem győzte meg a fideszeseket a  struktúraátalakításról, így például a kórházi ágyszámcsökkentésről sem. A kormánypárti polgármesterek nem szeretnék vállalni a változások negatív hatásait, a politikai kockázatot.

A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint Szócska sorra vette a térségeket, s arról beszélt: cserébe azért, amiről a városoknak le kell mondaniuk (kórházi osztályokról, szülészetről, sebészetről, orr-fül-gégészetről, gyermekosztályról), milyen egészségügyi fejlesztésre, beruházásokra számíthatnak. Szócska Miklós optimizmusa nem sugárzott át a polgármester-képviselőkre. Sokan felrótták neki, hogy sem kórházigazgató, sem városvezető a mai napig nem tud semmit arról, mi történik a településén egészségügyi átalakítás címén. Voltak, akik azt nehezményezték, hogy a miniszterelnök kérése ellenére sem egyeztetett velük Szócska Miklós. Akadtak olyanok, akik azt tették szóvá, hogy túlzott a centralizáció, s nincsenek meggyőző hatáselemzések. A fideszes polgármesterek annak végképp nem örültek, hogy a kórházak csak májusban kerülnek az államhoz, így még azt megelőzően nekik kell ütközniük a struktúraátalakítással járó helyi konfliktusban.

Egyébként a Népszabadság úgy tudja, hogy a járóbeteg-szakrendelők a korábbi tervekkel ellentétben nem most tavasszal, hanem csak ősszel kerülnek állami tulajdonba.

(forrás: NOL)

Könyveink