hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mennyivel volt gyorsabb és halálosabb a harmadik hullám?

A Telex elemzése szerint a járványcsúcshoz képest mára 87 százalékkal csökkent az új fertőzöttek, és harmadára esett vissza a kórházban lévők száma.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsához képest mostanra 87 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, a kórházban kezeltek és a naponta regisztrált elhunytak száma a harmadára esett vissza. A mostani számok részben a februári eleji állapotra emlékeztetnek, amikor még azt hittük, sikeresen átvészeltük a második hullámot, sőt a legújabb adatok szerint a kórházban kezeltek száma mostanra az októberi szintre esett vissza. Korai lenne azonban még azt mondani, hogy a járvány véget ért: most is naponta 1000–1500 új fertőzöttet regisztrálnak, és mindennap 100 körüli a halottak száma. A járványgörbéket nézve mindenesetre azt láthatjuk, hogy a harmadik hullám utolsó szakaszában tartunk, írja elemzésében a Telex.

Tavaly március óta több mint 28 ezren haltak meg Covid–19-cel összefüggésben. A járvány összességében a 70 év feletti korosztályt sújtotta leginkább. Az eddig elhunytak kétharmada (67 százaléka) volt 70 évnél idősebb. Az idősebb korosztályban azért hal meg több nő, mert ebben a generációban már szám szerint is többen vannak a nők, a férfiak jelentős része eddigre az alacsonyabb átlagéletkor miatt meghal.

Míg az első- és második hullám valóban az idős korosztályt sújtotta leginkább, a harmadik hullámra ez némiképp megváltozott. Idén márciusra az idősek jelentős része már megkapta az oltást, és a vírus gyorsan fertőző brit variánsa inkább a középgeneráció körében pusztított. Esetükben, sőt a 30–40 éves korosztály esetében is drámai tapasztatai voltak a Covid-osztályokon dolgozó orvosoknak: komolyabb alapbetegségekkel nem küszködő vagy teljesen egészséges, aktív korban lévő betegeket sem tudtak megmenteni.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink