hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

Méltatlanul alulfinanszírozott a haldokló betegek ellátása

Komoly nehézségekkel küzd a hazai palliatív ellátás. A 2023-as hospice ellátásról készült jelentést az Economx elemzi.

Tavaly több mint 12 ezer hospice ellátás történt az egészségbiztosító adatai alapján, az egy évvel korábbi 9876-hoz képest. Az átlagos ellátási napok száma az otthoni ellátásban 25 nap, az intézményi ellátásban 20 nap volt.

Az ágykihasználtság 75,5 százalékra nőtt az előző évi 60,9 százalékról. Az életvégi ellátásban ápolt betegek között az otthon ápolt betegek 53,8 százaléka az otthonában hunyt el. Felhívják a figyelmet arra, hogy 90 százalékos ágykihasználtság mellett az állami finanszírozás (átlagosan 30-35 millió forint), ami az éves költségvetésük negyedét fedezi csupán. Ha az önkormányzatok (évi 60 millió forinttal) és a kistérségi önkormányzatok (évi tíz millió forinttal) nem támogatnák az intézményeket, akkor be is zárhatnának.

A WHO ajánlása és az új európai standardok alapján egymillió lakosra minimum 80-100 hospice és palliatív ágyat kell biztosítani. Magyarországon az ajánlás szerinti palliatív ágyak 50 százaléka érhető csak el, és területi egyenlőtlenségek is vannak.

2023 végén 92 betegellátó intézmény és otthoni szolgálat végzett hospice tevékenységet. A hospice jelentés szerint az otthoni ellátók, a palliatív mobil teamek és az ambuláns ellátók száma az elmúlt 12 évben nem emelkedett, sőt, az otthoni ellátók száma folyamatosan csökkent 2020 óta 65-ről 60-ra.

A teljes információ

Use at your Ease képe a Pixabay-en
Use at your Ease képe a Pixabay-en

(forrás: Economx)

cimkék

Könyveink