hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Megvan a javaslat, miből lesz többletforrás az egészségügyben

Egy új törvényjavaslattal csökkentené a kormány az egészségre káros termékek iránti keresletet, a bevételből fakadó többletet pedig az egészségügy működtetésére és béremelésre fordítaná.

A kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása. A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége – fogalmazza meg a T/7953. számú törvényjavaslat.

Indoklása szerint a 98%-os és a 90%-os társadalombiztosítási támogatást élvező gyógyászati segédeszközök áfája 5 %-ra csökken. A törvényjavaslat – a készpénzforgalom korlátozása érdekében – azt is megfogalmazza, hogy az adózás rendjéről szóló törvény módosítását tartalmazó törvény módosuljon.

A T/7953. számú törvényjavaslat ide kattintva olvasható

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink