hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Gazdaság

Mégsem vállalja a gazdaságiminiszter-jelölt

Nem vállalja a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium élére való kinevezését Vahl Tamás. A SAP Hungary volt ügyvezető igazgatója, a Nav N Go vezére, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke a jelöltségével kapcsolatos visszhangokra hivatkozva állt el a jelöltségtől. A külföldi útról hazatérő Vahl csütörtök reggel tartott volna sajtótájékoztatót.

Az ülés előtt Vahl Tamás arról tájékoztatta Podolák Györgyöt, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnökét, hogy a személyét ért erőteljes médiatámadások miatt visszalép a jelöltségtől, mert nem akarja akadályozni az új kormányt hatékony működésében. Podolák György hozzátette: a miniszterelnök arra kérte, jelentse be, hogy a miniszteri pozícióba rendkívül rövid idő alatt új személyt fog jelölni. Vahl Tamás döntését a Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt személyes beszélgetés alapján hozta meg.
Vahl Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját nagy mértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik – mondta el az ülés után Horváth Csaba MSZP-s képviselő az MTI-nek. A gazdasági bizottság tagja hozzátette: ez komoly terhet jelentett volna a kormányzatnak is.
A Transparency International szerdán nyilvános levélben hívta föl a figyelmet arra, hogy „a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) döntése értelmében olyan megállapodásokat kötött, amelyek alkalmasak voltak a verseny eredményének befolyásolására” – áll a társaság levelében. „A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető” – teszik hozzá.
A Magyar Nemzet szerdai beszámolója szerint több alkalommal is kartellezésben találta vétkesnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt években azt az informatikai céget – a SAP Hungaryt –, amelyet az érintett vizsgálatok idején Vahl Tamás, a Bajnai-kormány gazdasági miniszterjelöltje vezetett.
Másfél milliárd forint bírságot szabtak ki 2004-ben az IBM-re, a SAP-ra és az ISH Kft.-re, amiért kartellbe tömörülve nyerték meg egyetemek informatikai közbeszerzéseit. Az Index azt írta: a SAP-nak 690 millió forint bírságot kellett kifizetnie. Ekkor – a Magyar Nemzet szerint – öt, összesen nettó 13 milliárd forint értékű projektet nyert a SAP és két társa. A GVH megállapította, hogy a cégek összejátszottak egymással annak érdekében, hogy együtt nyerjék el a tendereket, és erről titkos megállapodást is kötöttek.
A SAP-nak Vahl Tamás irányítása alatt, az információk szerint, nem ez volt az egyetlen kartellezős ügye: szintén bíróságig jutott – és alig fél éve zárult le – az az ügy, amelyben a GVH a SAP-ot és a Synergont marasztalta el, igaz, lényegesen kisebb összegekkel. Ekkor egy, a győri önkormányzat által kiírt pályázat esetében bizonyosodott be a kartellezés, majd pedig ugyanez derült ki egy, a Paksi Atomerőmű által kiírt pályázaton is.
A Magyar Nemzet úgy tudja, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-nek Vahl Tamás abban az időben volt üzletfejlesztési igazgatója, amikor tavaly tavasszal kirobbant a milliárdos tanácsadói botrány a BKV-nál. A közlekedési társaság összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel 2,5 milliárd forint keretösszegben, öt éves időszakra. Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja arra emlékeztetett a lapban, hogy egy belső vizsgálat során a tanácsadók semmivel nem tudták igazolni, hogy bármilyen munkát is végeztek volna.

F. Szabó Emese, Napi Online

cimkék

hirdetés

Könyveink