hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Megkapta a református egyház a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet

A minap megjelent rendelet szerint az intézet átadásának célja „az egyházi szerepvállalás megerősítése”, írja az Mfor.

A karácsony előtti kormányrendelet kimondja, hogy a tüdőgyógyintézet közfeladataival kapcsolatos valamennyi jog és kötelezettség a Református Onko-Pulmonológiai Centrumra száll át 2024. március 1-jével.

Az egyháznak történő átadás miatt a pénzügyminiszternek 2024-ben és 2025-ben évi 500 millió forint pluszforrásról kell gondoskodnia az intézmény működéséhez. A belügyminiszter feladata az, hogy az OKFŐ segítségével a 310 ágyas tüdőgyógyintézet egészségügyi közfeladatai ne sérüljenek a március 1-jei átadás alatt és után.

Az intézmény az országban a legsikeresebb kórházak közé tartozik, hiszen a második legnagyobb pulmonólogia es onkopulmonólogia centrum, ezenkívül országosan a második legnagyobb kapacitással működő alváslabor is itt működik, ami mind felnőtt-, mind gyermekvizsgálatokra alkalmas. Az országban elsőként itt vezették be a telemedicinás betegkövetést is. Ez az intézet egyben felnőtt súlyos asztma- és interstitialis tüdőbeteg (ILD) centrum is, rendelkezik gyermekpulmonológiai osztállyal, amely olyan országos kiterjedésű feladatokkal rendelkezik, mint gyermek bronchológia, gyermek tbc, vagy gyermek cisztás fibrózis kezelése. A gyermek cisztás fibrózisban a legnagyobb centrum az országban. Országosan a második legnagyobb centrum a tüdőrák-kivizsgálásban és -kezelésben.

Az Mfor szerint a tüdőgyógyintézet sosem tartozott a legnagyobb kórházi adósságokkal rendelkező intézmények közé. Mi több, 2023 szeptemberében a 34 millió forintos tartozásával a negyedik legkisebb hátralékkal rendelkező intézmény volt.

Az elmúlt tíz évben megduplázódott az egyházaknak nyújtott állami pénz. Míg 2011-ben 46,9 milliárd, addig 2022-ben már 84,6 milliárd forinttal támogatta az állam a felekezeteket. (Bár 2016-ban és 2017-ben volt ez jóval több is, 175,5 milliárdra, illetve 168,9 milliárdra is rúgtak az összegek).

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink