hirdetés
2024. június. 29., szombat - Péter, Pál.
hirdetés

Mégis titkos marad az egészségügy átalakításáról szóló tanulmány

Bár áprilisban a Fővárosi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy ki kell adnia a Belügyminisztériumnak azt a 2020-ban készült, majd titkosított tanulmányt, amely az egészségügy átalakításáról szól, a Kúria szerdai ítéletével az elsőfokú bírósági ítéletet hagyta helyben, és kimondta: nem kell kiadni a dokumentumot, írja a 24.

Mint a lap emlékeztet: a tanulmányt 2020-ban 352 millió forintért rendelte meg a Belügyminisztérium a Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi tanácsadó cégtől, majd arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő iratról van szó, tíz évre titkosította azt. Közérdekű adatra hivatkozva a K-Monitor beperelte a BM-et, kikérve a tanulmányra vonatkozó, BCG-vel kötött szerződést, illetve magát a feltehetőleg több száz oldalra rúgó tanulmányt is.

Első fokon tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszék elutasította a K-Monitor keresetét. A közpénzek átlátható felhasználásáért is küzdő szervezet fellebbezett az ítélet ellen. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla áprilisban úgy döntött, hogy ki kell adnia a tárcának a dokumentumot.

A BM a Kúriára vitte az ügyet, ahol szerdán az elsőfokú ítéletet hagyták helyben, vagyis a Boston Consulting az egészségügyi rendszert érintő stratégiai és komplex átalakítási tervek kidolgozására íródott szakmai anyaga titkos marad. „A Kúria indoklásának írásba foglalása után valószínűleg az Alkotmánybíróságon folytatjuk” – mondta a lapnak az ítélet után Molnár Noémi Fanni, a K-Monitor ügyvédje.

 

(forrás: 24.hu)

Könyveink