hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Meghosszabbított mandátum

Idén lejárt az egészségügyi szakmai kollégiumok mandátuma, amit a mostani formában már nem is újítanak meg. A tagokat még 2004-ben választották, megbízatásuk azonban már idén májusban megszűnt. Csupán a miniszterváltás miatt kaptak haladékot, eredetileg december végéig, amit azonban ismét meghosszabbítottak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter tizenötre csökkenti a szervezetek létszámát, valamint megváltoztatja a választási rendet. A tárcavezető az átalakítást azzal indokolta, hogy a mostaninál rugalmasabb munkarend szükséges. A tervezet értelmében, amelyet a kollégiumok is véleményezhettek, a szakmai szervezetek a miniszter tanácsadó testületeiként működnének tovább. Az orvosi egyetemek öt főt jelölhetnek, a kamarák tízet, az orvostudományi társaságok húszat, az MTA orvosi osztálya pedig egyet. Közülük választhat kollégiumonként nyolc tagot a szakma, a hét másikat pedig a miniszter delegálja majd.
Szalma Béla, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének főigazgatója úgy fogalmazott, a tervezetet ugyan elfogadták, azt azonban sérelmezik, hogy a hetven év felettiek jövőre már nem vállalhatnak tisztséget, ami szerinte a szellemi erő elpocsékolása. Azt is hozzátette: a Motesz radikálisabb reformot javasolt: a korábbi huszonegyről ötre csökkentették volna a taglétszámot. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elfogadhatatlannak nevezte az átalakítás tervezetét. Szerinte a rendelet elfogadása a szakma autonómiájának eltiprásához vezet, a hivatásos gyógyítókat alárendeli a döntéshozóknak.
Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elégedett a javaslattal, hiszen a meglévő két szakdolgozói kollégium mellett további kettőt alapíthatnak a szakdolgozók érdekeinek képviseletére. Kritikaként azonban tartalmi hiányokat említett, például, hogy a rendelet szövege nem tartalmazza pontosan a szakkollégiumok feladatait és hatáskörét.

Forrás: Népszava

cimkék

hirdetés

Könyveink