hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Még mindig a tüdőszűrés a sztár

Az Ipsos Health Egészségpercek kutatássorozatának a szűrővizsgálatokról készített legfrissebb felmérését mutatja be a hvg.hu.

Ma Magyarországon a tüdőszűrés a leglátogatottabb a szűrővizsgálatok között. A válaszadók fele vett részt tüdőszűrésen az elmúlt évben. A 30 év felettiek magas aktivitása a postán érkező emlékeztetővel is magyarázható. Kiemelkedik a 40-49 éves korcsoport, akik közel 60 százalékát tudja mozgósítani a szűrésre felhívó kommunikáció. Népszerű továbbá az általános laborvizsgálat, valamint a koleszterinmérés is, a magyar lakosság 39 százaléka vett részt az előbbin és 14 százaléka az utóbbin.

A kutatás eredményei alátámasztották, hogy a nők többet tesznek egészségük megőrzéséért, mint a férfiak. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok jóval látogatottabbak a nők körében, mint a prosztataszűrések a férfiak között. A nők mind általános nőgyógyászati vizsgálatra (32 százalék), mind méhnyakrák-szűrésre (22 százalék), mind mammográfiai vizsgálatra (18 százalék) is jelentkeztek ez elmúlt egy évben, szemben az urakkal, akiknek mindösszesen 7 százaléka vett részt prosztataszűrésen az elmúlt 12 hónapban. Megállapítható ugyanakkor, hogy sem a hölgyek, sem az urak nem járnak kellő rendszerességgel ellenőrzésekre – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink