hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Még az ősszel kiderülhet, monopolhelyzetben van-e a börtöncég

Még az ősszel döntés születhet arról, hogy az egyszer használatos, steril, nem szőtt műtéti textíliát és egyéb termékeket gyártó börtöncég, az Adorján Tex Kft. megsértette-e a versenyszabályokat, írja a Magyar Idők.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) beadványában azt kifogásolta, hogy az egészségügyi intézményeknek a kormány döntése értelmében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) alá tartozó Adorján Tex Kft.-től kell beszerezniük – egyebek mellett – az egyszer használatos, steril, nem szőtt műtéti textíliát. Az Adorján Tex piaci szereplőkkel is együttműködik, ám partnereit nem tendereztetéssel választotta ki, és mindez a szervezet érvelése szerint monopolhelyzetre utal.

A GVH az elmúlt hónapokban megkereste a BVOP-t; a hatóság kérdései többek között a bv. vállalatcsoport működésére, a tulajdonosi irányításra, az egészségügyi intézmények irányába fennálló ellátási kötelezettség jogszabályi hátterére és a központi ellátórendszerben alkalmazott eljárásrendekre vonatkoztak. A gyártást ez semmilyen módon nem befolyásolta, az ellátás továbbra is folyamatos.

A kormányváltás után előírták a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, kettős cél érdekében. Az egyik a büntetés-végrehajtási rendszer önfenntartóvá tétele, a másik az állami kiadások csökkentése. Ez utóbbit szolgálta az a döntés, amely szerint a közintézményeknek a bv. cégeitől kell beszerezni minden lehetséges eszközt, amennyiben a piaci árak nem alacsonyabbak legalább 20 százalékkal.

A BVOP visszautasította a termékeik minőségét illető kifogásokat, közli a lap.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink