2021. május. 07., péntek - Gizella.

Második hullám: látogatási tilalmak országszerte

A súlyosbodó járványhelyzett miatt keddtől több kórház is szociális intézmény is látogatási tilalmat rendelt el idehaza.

hirdetés

Szekszárd

Kedd reggel hat órától látogatási tilalmat rendelt el a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház a súlyosbodó járványügyi helyzet miatt - közölte honlapján az intézmény hétfőn. A tájékoztatás szerint a kórházba csak előszűrés után lehet belépni, kísérő csak indokolt esetben - például a beteg gyermek szülője - mehet be. A kórház területére gépjárművel nem lehet behajtani, a mozgásukban korlátozott betegek közlekedését a kórház betegszállító szolgálata és betegvezetői segíti. A járóbeteg-ellátás kórházi belépési pontjai változatlan rendben működnek.

Nyíregyháza

Az új koronavírusos megbetegedések országszerte emelkedő száma miatt keddtől teljes látogatási tilalmat rendelt el valamennyi tagkórházában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel. A visszavonásig érvényes intézkedés a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat és annak Sóstói úti telephelyét, illetve a nagykállói, a fehérgyarmati, a mátészalkai és a vásárosnaményi tagkórházak összes gyógyító osztályát érinti.

Salgótarján

Látogatási tilalmat rendeltek el hétfőn a koronavírus-járvány miatt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban. Laczkó Tamás megbízott főigazgató főorvos az MTI-vel hétfőn azt közölte: a fertőzésgyanús esetek számának emelkedése miatt, az országos adatokat alapul véve az intézmény egész területére elrendelte a látogatási tilalmat, amely visszavonásig érvényes.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen keddtől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelt el az önkormányzat a fenntartásában működő idősotthonokban, elmaradnak az oktatási intézmények tanévnyitói, az óvodákban és bölcsődékben pedig csak az előtérig kísérhetik a szülők a gyerekeiket - mindezeket a zalai megyeszékhely polgármestere hétfőn közölte közösségi oldalán.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy hétfőn újraalakult a tavasszal már létrehozott helyi járványvédelmi bizottság, amely tíz pontban fogalmazta meg a döntéseit és a kéréseit, elsősorban az idősek védelme érdekében. Ezek között szerepel, hogy a járványügyi hatósággal egyeztetve keddtől teljes látogatási és kijárási tilalmat rendelnek el az önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban, illetve elmaradnak az idősek világnapjához és hónapjához kapcsolódó hagyományos rendezvények.

A polgárőrség, a városi művelődési központ és a kapcsolódó civil szervezetek bevonásával újra elindítják a 70 év felettieknek szervezett Segít a város, valamint a Zalaegerszeg összefog akciókat. Feltöltik a tavaszi és nyár elejei intézményi védekezésben használt eszközkészleteket, egyebek között maszkokat, arcpajzsokat, fertőtlenítőszereket szereznek be.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben és óvodákban a szülők csak az előtérig kísérhetik gyermekeiket. Az átadásnál kötelező lesz a maszk használata az előtérben, az intézményekben pedig folyamatos fertőtlenítést rendeltek el.

Az egyetemi karokkal egyeztetve elmaradnak a tanévnyitó ünnepségek Zalaegerszeg mindhárom állami felsőoktatási intézményében, és arra kérték a tankerületet, a szakképzési centrumot és az iskolákat, hogy lehetőleg ne tartsanak tanévnyitó rendezvényeket - ismertette a polgármester.

Balaicz Zoltán arra is kitért, hogy a koronavírussal összefüggésben Zalaegerszegen nincs komoly probléma. Tavasz óta összesen 286 fertőzöttet regisztráltak egész Zala megyében, közülük 17-en hunytak el - akik között 11 volt zalaegerszegi -, a többiek meggyógyultak.

Az új fertőzöttek most elsősorban más zalai városokhoz kötődnek, de a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban jelenleg senkit nem ápolnak koronavírus miatt és gyanú miatt sincs senki a zalaegerszegi kórházban. A zalai megyeszékhelyen hatósági házi karanténra hétfőn 29-en voltak kötelezve, ők jellemzően olyan országokból érkeztek haza, amelyek miatt kötelező a kéthetes karantén.

Szolnok

Látogatási tilalom lép életbe kedden a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő idősotthonokban - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Gyuricska Éva tájékoztatása szerint a tilalom bevezetésére azért van szükség, mert ismét egyre nagyobb számban regisztrálnak koronavírussal fertőzött embereket Magyarországon. Hozzátette: a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején a kistérség által működtett idősotthonokban szigorúan betartották a kormányzat és az operatív törzs által előírt szabályokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idősotthonokban élők koruk vagy állapotuk miatt a kiemelt rizikócsoportba tartoznak, így továbbra is elengedhetetlen a prevenciós intézkedések betartása.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!