hirdetés
2024. augusztus. 08., csütörtök - László.
hirdetés

Másként is átalakíthatnák a fővárosi ellátórendszert?

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző volt a 24.hu Della című műsorának vendége, ahol a fővárosi ellátórendszer jelenéről és jövőjéről is beszélt.

Bár a kormány az „elhalasztott” beruházások közé sorolta a budai szuperkórház megépítését, a költségvetés állapota alapján Kunetz Zsombor egészségügyi elemző nem tartja reálisnak, hogy a következő években belevágna a kabinet az építkezésbe. Sőt, a Della vendége szerint végleg lehúzhatják ezt a projektet az állami beruházások listájáról. Ráadásul nem is tartja szükségesnek ezt a kiszemelt helyen, a közeli Szent Imre kórház megfelelő fejlesztése elegendő lenne.

Kunetz Zsombor szerint koncepcionális változás kellene a fővárosi egészségügyi ellátórendszerben: a meglévő intézmények bázisán öt kiemelt kórház működhetne a jelenleginél szélesebb alapokon álló szakrendelői hálózattal, ahol az egynapos ellátásokat lehetne nyújtani, illetve a mostaninál kiterjedtebb krónikus ellátásokban is szerepük lehetne a nagy kórházak mellett.

A központi költségvetés pénztelenségét okolja amiatt is, hogy bár az év elején kormányzati ígéret hangzott el a közfinanszírozott ellátások elérésére a magánegészségügyi szolgáltatások keretei közt – amit a szakma privátban működő részének felfokozott várakozása övezett –, ez irányba végül nem történtek lépések, írja a 24.hu.

 

(forrás: 24.hu)

cimkék

Könyveink