hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Március elsejétől újabb terhet kaptak a háziorvosok

Az rtl.hu szerint a jövőben a betegek helyett nekik kell időpontot foglalniuk a beutalóköteles vizsgálatokra, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben.

Információik szerint a mintegy 5700 háziorvos a héten levélben kapott tájékoztatást arról, hogy március elsejétől új időpontfoglalási rendszert vezettek be. A hivatalos indoklás szerint a cél az, hogy gyorsabban és egyszerűbben jussanak ellátáshoz a betegek. 

Az új szabályok értelmében:

  • a beutalóval igénybe vehető ellátások esetében a beteg helyett a háziorvos foglal időpontot, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben.
  • A beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén – ha az szakmailag indokolt – az orvos megteheti, hogy foglal időpontot, de nem köteles erre.
  • Ha beutalóköteles a vizsgálat, de telefonon kérik időpontfoglalásra a háziorvost, akkor a háziorvosok értelmezése szerint ugyanez a helyzet, azaz foglalhat időpontot a doktor, de nem köteles erre.
  • A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ha az EESZT útján történik az időpontfoglalás.
  • A betegek ettől függetlenül maguk is foglalhatnak időpontot továbbra is.

A körlevélben az áll, hogy külön idősávokat különítettek el a háziorvosoknak, azonban ez az rtl.hu-nak nyilatkozó érintettek szerint hosszabb távon problémás lehet. Ha ugyanis nem küldenek elég beteget, akkor bizonyos időpontok üresen maradhatnak, miközben máshol torlódás alakul ki. Sokan ráadásul az orvost kérik majd számon azért, ha nem tud gyorsan időpontot foglalni, azaz tovább romlik a gyakran amúgy is feszült doktor-beteg viszony – fogalmazott egy háziorvos. 

A körlevélben az áll, hogy július 1-től már a betegek is közvetlenül, elektronikus úton foglalhatnak időpontot a járóbeteg szakrendelésre beutalóval és beutaló nélkül is.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink