hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Marad a felmondási tilalom

A veszélyhelyzet meghosszabbításával párhuzamosan marad a felmondási tilalom az egészségügyi dolgozók számára a Független Egészségügyi Szakszervezet Facebook bejegyzése szerint, írja a Mérce.

A FESZ áprilisban a következőket kérte:

  1.  Az egészségügyi dolgozók felmondásának tilalma szűnjön meg.
  2.  A munkavállalók kirendelésére (most jóval több mint ezer ember dolgozik az eredeti munkahelyétől távolabb, idegen helyen – a szerk.) az 530/2020.XI.28. számú kormányrendelet kirendelésre vonatkozó szabályainak betartásával kerüljön sor, tehát a munkavállalók rotációjával valósuljon meg.
  3. A járvány szorításának csökkenése lehetővé és szükségessé tenné, hogy a dolgozók egy előre megtervezett szabadságterv alapján kapjanak lehetőséget a pihenésre, mivel annak elmaradása a járvány alatti súlyos lelki terhelések miatt is egészségi károsodáshoz vezethet.

A vonatkozó kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, ebből kiderül, hogy a korábban meghozott rendeletek jelentős részének hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.

További változás, hogy a magánegészségügyből immár nem lehet berendelni a dolgozókat az állami egészségügyi rendszerbe.

A kormány a héten hosszabbította meg a veszélyhelyzetet az őszi ülésszak első napját követő tizenötödik napig, de amennyiben a járványhelyzet miatt úgy látja, korábban is megszüntetheti – arra ugyanakkor sincs garancia, hogy lejárta előtt ne hosszabbítaná meg ismét, írja a lap.

(forrás: Mérce)

cimkék

hirdetés

Könyveink