hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Látszanak a születésszámon a kismamaellenes intézkedések

Soha korábban nem fordult elő, hogy a tíz legnagyobb budapesti szülészetből immár három fizetős. A Válasz Online elemzése.

A Válasz Online négy éve vizsgálja, hogyan alakul a születések száma a közkórházakban és a magánklinikákon, és a lap ezekből közös fővárosi szülészeti rangsort hoz létre. Az elmúlt években olyan hektikus változásokkal találkoztak a várandós nők, hogy állítják: a születések számának visszaesése nem független a szülő nőket érintő szigorításoktól.

Januárban az utóbbi évek legalacsonyabb szintjére, 1,4-re zuhant Magyarország teljes termékenységi arányszáma a családokat ért megszorítások miatt. A korábbi pozitív kormányzati döntések után az egy- és kétgyerekeseket hátrányosan érintő rezsitámogatási rendszer bevezetése, a nők mintegy felének kizárása a babaváró hitelből és a szabad szülészetválasztás megszüntetése jelentős változásokat hozott. Két év alatt „betörték” a kismamákat, becsukták a kiskapukat, a nők jó részét olyan intézményekbe kényszerítették, ahol magasabb a császármetszések aránya, emiatt a születések számának csökkenése ellenére is 4 százalékkal nőtt a császármetszéseké a közkórházakban. A változások nagy vesztese az egykoron második legnagyobb fővárosi szülészet, a Szent Imre Kórház, amely két év alatt az ötödik helyre esett vissza a fővárosi listán, és tavaly hétszáz (!) babával kevesebb született ott, mint 2022-ben. Soha korábban nem fordult elő, hogy a tíz legnagyobb budapesti szülészetből immár három fizetős.

A korlátozó intézkedések átrendezték a szülészeti rangsort, egyes közkedvelt szülészetek forgalma jelentősen csökkent. A már említett Szent Imrében 28 százalékos volt a visszaesés. A Dél-Pesti Centrumkórházban, ahol az egykori Szent István Kórház szülészete működik, tavaly 11 százalékkal kevesebben szültek, mint 2022-ben. A budai Szent Margit Kórházban 7 százalékos volt a csökkenés. A folyamat korábban már lezajlott a Semmelweis Egyetemen is, ahol 2022-ben esett jelentősen a szülések száma. Hasonló mértékű változásra évtizedek óta nem volt példa Budapesten.

Más közkórházak számai viszont növekedtek. Kiemelkedik közülük a Szent János Kórház 12 százalékos értékkel. A 20. kerületben található Jahn Ferenc Kórház hat százalékos növekedést könyvelhetett el. Ám amíg a Szent Imre Kórházban tavaly az egészségbiztosító adatai alapján 26 százalék volt a császármetszések aránya, a Jánosban 45 százalék. A Dél-pesti Centrumkórházban 36 százalék, a Jahn Ferencben viszont 40.

A nőket tehát más ellátási kultúrával rendelkező helyekre irányították, zömmel alacsonyabb műtéti arányú helyről magasabba, a császármetszések száma ezért emelkedett négy százalékkal. A fővárosi átlag 45 százalékra nőtt, vagyis tavaly csaknem minden második közkórházban született baba műtéti úton jött a világra. A fővárosban 10 közkórházból hatban 40 százalékos vagy azt meghaladó volt a császármetszések aránya, ami messze túl van a szakmailag indokolható szinten. A közkórházak szülészeti osztályai között 2023-ban több mint kétszeres eltérés volt tapasztalható a császármetszések arányában. A legalacsonyabb értékű Szent Imre (26%) után második helyen álló Uzsoki Kórházban is 36 százalék ez a mutató.

A rendszer a „megszoksz vagy megszöksz” alapelven működik: akinek nem tetszik, átmehet a magánegészségügybe. Át is mennek. A várandósokat érintő szigorítások hatására megnőtt a fizetős szülészetek forgalma.

A teljes elemzést ITT olvashatja

jas képe a Pixabay-en
jas képe a Pixabay-en

 

(forrás: Válasz Online)
hirdetés

Könyveink