hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Már az átadás napján riasztották az új mentőmotorokat

Négy vadonatúj mentőmotort adott át az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a Mentőmotoros Szolgálat részére. A járműveket idén a „motoros szezon”, vagyis még október végéig láthatjuk az utakon, hiszen máris szolgálatba álltak – olyannyira, hogy már az átadás napján éles riasztást kaptak.

Szeptember elején, a Városligeti Mentőnapon került átadásra az a négy új mentőmotor, amelyekre a Mentőalapítvány már hónapok óta gyűjtötte az adományokat. A nagy értékű, egyenként 7 millió forintba kerülő jármű teljes felszereléssel állt szolgálatba.

– A Városligeti Mentőnapon mind a négy új Honda motorunkat bevetésre készen kaptuk meg, és nem hiába: az esemény idején két valódi riasztást kaptunk, így két motorral is éles bevetésre kellett indulnunk. – meséli Nagy Norbert motoros mentő, akit három éve kért fel az OMSZ, hogy szervezze újjá a speciális mentőmotoros egységet.

Az életmentésben minden perc számít

A motoros mentők autópályán 9, belvárosban akár 6 perc alatt ott vannak a baleset helyszínén. A mentőmotorok nagy előnye gyorsaságuk és mozgékonyságuk, álló kocsisorosok között is gyorsan tudnak haladni. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány azonban felhívta rá figyelmünket, hogy ha megkülönböztető jelzést használnak, ugyanúgy kötelesek vagyunk őket elengedni, mint a mentőautókat, hogy segítsük előre jutásokat.

Felderítenek, megkezdik a betegellátást, amíg kiérkezik az esetkocsi, amelyiknek így jó esetben „csak” el kell szállítani a sérültet. Sőt, nem ritka, hogy szüléslevezetésben is részt vesznek.

– A mentőmotorosok szinte bármilyen feladatnál bevethetők, hiszen a lélegeztetőgépen és a gyógyszeradagoló pumpán kívül a betegellátásban nélkülözhetetlen minden felszerelés megtalálható a motoron, ami egy hagyományos esetkocsin is. Beteget szállítani ugyan nem tudunk, de nem is ez a feladatunk. Cserébe nagyon gyorsan kiérünk a helyszínre, és amíg a mentő megérkezik, megkezdjük a betegellátást, megszervezzük a betegutat – ismerteti Nagy Norbert.

A mentőmotorosok májustól októberig azért járják az utakat, hogy a lehető leggyorsabban a baleseti helyszínre érjenek (Fotó: Országos Mentőszolgálat Alapítvány)
A mentőmotorosok májustól októberig azért járják az utakat, hogy a lehető leggyorsabban a baleseti helyszínre érjenek (Fotó: Országos Mentőszolgálat Alapítvány)

– A motoros bajtársakra napi 8-10 mentési feladat vár teljes felszereltségben, a legforróbb nyári napokon is. Szerettünk volna hozzájárulni ahhoz, hogy minél gyorsabban érjenek a baleset helyszínére, és minél hatékonyabban kezdhessék meg az életmentést. Tavaly mentési táskákkal, idén már komplett mentőmotoros felszereléssel és teljesen felszerelt mentőmotorokkal tudtuk segíteni őket küldetésünkben. Sőt, nemrégiben minden mentőmotort fel tudtunk szerelni egy-egy kompakt defibrillátor készülékkel is. Meg kell említeni támogatóinkat és az adó 1% felajánlókat is, ezek az eredmények vitathatatlanul az ő érdemük is, köszönettel tartozunk nekik – mondta el Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke.

hirdetés

Könyveink