hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Még nem szoktunk rá az egészségpénztárra

Kétszer annyit költenek a magyarok magánegészségügyi kiadásokra saját zsebből, mint az uniós átlag, viszont ennek csak a töredékét fizetik egészségpénztáron keresztül, írja a VG.

Szinte érthetetlen, hogy még mindig nem éri el az egymillió főt az egészségpénztári tagok száma Magyarországon, mindenekelőtt azért, mert a tagság mindenkinek megéri, legfőképpen azért, mert a növekvő magánegészségügyi kiadásokat is lehetne a befizetésekből fedezni, ezáltal csökkenteni, írja a lap.

Jellemzően havi 18–25 ezer forint érkezik az egészségpénztári tagok a számlájára, egyre nagyobb arányban saját befizetésből, miután a munkáltatóknak ez megdrágult, munkabérként adózna e béren kívüli juttatás. Az egészségpénztári befizetésekből döntően a gyógyszerkiadásaikat finanszírozzák a tagok, akiknek ez a befizetésekre érvényesíthető adójóváírás miatt lényegében majdnem 20 százalékkal kevesebbe kerül.  

Bár a 20 százalékos kamat ma már csak az értékmegőrzést szolgálja a magas infláció miatt, az egészségpénztári tagság előnyei ennél sokrétűbbek  – mondta a Világgazdaságnak Simondán Eszter, a Biztosdöntés.hu elemzője. A pénzügyi szakértő szerint alacsony a tagok száma, illetve a népességhez viszonyított aránya, és sok a passzív tag, akik nem hasznosítják a tőkéjüket, miközben egyre nő a saját zsebből fizetett magánegészségügyi kiadások értéke.

A digitalizációval ki lehetne fogni az újabb számla megnyitása és újabb plasztikkártya használata miatt hezitálók vitorlájából az ellenszelet, az online csatlakozás és számlabeküldés lehetősége már több pénztárnál adott, de az applikáción keresztüli használat még nem teljes körben. Simondán Eszter szerint tagokat szerezni átfogó edukációs kampánnyal tudnának a pénzárak, amelyek azonban ennek a költségét a meglévő tagok befizetéseiből fedeznék, tehát ennek a lehetősége érthető okokból korlátozott. 

Akinek van egészségpénztári megtakarítása, a lakáshitelének törlesztéséhez is használhatja a számláját, amin keresztül évente 80-85 ezer forintot, tehát 20 év alatt 1,67 milliót spórolhat vele. Kevesen tudják, hogy a gluténmentes termékeket orvosi igazolás nélkül is lehet a számláról vásárolni, mint ahogy női egészségügyi termékeket, intimbetétet, tampont is.

A teljes információ hanganyaggal

hirdetés

Könyveink