hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Egészségpolitika

Ma van az Autizmus Világnapja

Évente több gyereket diagnosztizálnak autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve.

Április másodika világszerte az Autizmus Napja, melyen minden alkalommal tudatosul bennünk, hogy egy olyan problémával kell szembenéznie a világnak, amelyről még nem tud eleget, viszont hatásait már a közeljövőben érzékelni fogja.
Fontos lenne azonban, hogy ezzel minél hamarabb elkezdjünk foglalkozni: az autizmus spektrumzavart megélők száma ugyanis egyre nő, a társadalmi ellátórendszerek azonban nem készek arra, hogy befogadják őket.
Az autizmus nem látható állapot, és mivel nagyon sok formában nyilvánul meg, nehéz hozzá alkalmazkodni. Jelenleg közel 67 millió embert érint világszerte, Magyarországon pedig a gyakorisági adatok szerint 60 ezer embert. A helyzetet ráadásul nehezíti, hogy jelenleg nem tudjuk pontosan, mi „váltja ki” az autizmus megjelenését az érintett emberekben.
Évről évre egyre több autizmussal diagnosztizált gyerek kerül be az oktatási rendszerbe – 2002 óta megduplázódott a számuk –, miközben átlagos társaik száma egyre csökken. Ugyanakkor a szakképzés és az intézményi keretek változatlanok, ami nagyon súlyos következményeket vetít előre.
A kellő odafigyeléssel megfelelően integrálható és kiválóan fejleszthető diákok állapota és beilleszkedési készsége egy felkészületlen oktatási intézményben leromlik. A kevésbé integrálható autizmussal élő diákok pedig elutasítással és értetlenséggel találkozva méginkább ki lesznek taszítva környezetükből. Korszerű képzettséggel rendelkező oktatók hiányában az átlagos gyerekek sem értik és tanulják meg, hogyan lehet működő, pozitív kapcsolatot kialakítani autizmussal élő társaikkal és így nem lesznek toleránsak más segítséggel élő embertársaikkal sem.
„Az oktatási intézményrendszer felkészületlensége súlyos probléma, amit mindenképpen kezelni kell. Pedagógusaink nincsenek kellően felkészítve a differenciált oktatásra, ami nemcsak az autizmus, hanem más, például szociális jellegű problémával küszködő gyerekek hátrányainak ledolgozását illetve mérséklését is megnehezíti.” – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnökségi tagja, Békési Tamás az Autizmus Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
Czunyi Zsuzsanna, a kezdeményezésben részt vevő Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője az autista gyerekeket és fiatalokat gondozó lakóotthonokra utalva kiemelte, hogy „elképesztő méretű hiány van az autista és más jellegű fogyatékossággal rendelkező gyerekeket integráltan oktatni tudó szakemberekből, ami az iskolákból kilépő fiatalok boldogulásra való esélyeit jelentősen csökkenti.” Az autisták egy része képes felnőtt korában önálló életre abban az esetben, ha kisgyermek korától megkapja az állapotának megfelelő speciális oktatást és fejlesztést. Ellenben ha ezeket a segítségeket nem kapja meg, akkor a társadalom eltartottja lesz, nem pedig annak hasznos es produktív tagja. A lakóotthonok igyekeznek a rendelkezésükre álló eszközökkel ezen enyhíteni és nemcsak ellátják őket és fejlesztik képességeiket, hanem munkalehetőséget is biztosítanak számukra. Ugyanakkor az otthonok érzik azt az évről évre növekvő igényt, amely az iskolát elhagyó, önálló életet élni nem képes autista fiatalok részéről jelentkezik. Mivel azonban a jelenleg bentlakást igénylő fiatalok ellátása sem megoldott, a jövőben várhatóan folyamatosan növekvő számú autista fiatal és felnőtt sorsa teljesen megoldatlan a jelenlegi kapacitások mellett. 
Az AOSZ alelnöke, Szilvásy Zsuzsanna szerint ennek nem kellene így lennie: az 1062/2007-es kormányhatározat alapján féléves szakértői munkával, majd az azt követő társadalmi vitában kidolgoztak egy öt évre szóló átfogó intézményfejlesztési tervet, mely nemcsak az oktatás, hanem a teljes ellátórendszer érintett elemeire vonatkozóan határozza meg a helyzet kezelésére alkalmas lépéseket.
Az autista fiatalok nehéz helyzetét mutatja be nagyon erős filmes eszközökkel és hitelesen a BenX című belga-holland játékfilm, melyben egy Asperger szindrómás, a társadalomba jól integrálható autista diák megpróbáltatásait ismerhetjük meg. A filmet az Autizmus Napja alkalmából kétszer játssza a Kino Mozi, valamint vidéki mozik Pécsett, Szombathelyen, Békéscsabán, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérvárott és Győrött az e-cinema rendszernek köszönhetően.

Concorde Press, Nők Lapja Cafe 

cimkék

hirdetés

Könyveink