hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Ma ünneplik országszerte a Semmelweis-napot

Ma tartják országszerte a magyar egészségügy napját, közismert nevén a Semmelweis-napot; ebből az alkalomból számos egészségügyi intézményben szakmai elismeréseket adnak át, és ünnepi megemlékezéseket rendeznek.

A magyar egészségügy napját minden évben július 1-jén, Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos születésnapján tartják. Semmelweis Ignác a gyermekágyi láz kóroktanát derítette fel, amikor rájött, hogy a halált okozó betegséget az orvosok és az orvostanhallgatók okozzák azzal, hogy nem fertőtlenített kézzel vizsgálták a várandós nőket. 
Ennek megelőzésére a klórmészoldatos kézmosást antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Később kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is.
A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis Ignác ezzel a felfedezésével a modern nyugati orvostudomány fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.

A magyar egészségügy napját minden évben július 1-jén, Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos születésnapján tartják.

Semmelweis Ignác a gyermekágyi láz kóroktanát derítette fel, amikor rájött, hogy a halált okozó betegséget az orvosok és az orvostanhallgatók okozzák azzal, hogy nem fertőtlenített kézzel vizsgálták a várandós nőket. Ennek megelőzésére a klórmészoldatos kézmosást antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Később kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is.

A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis Ignác ezzel a felfedezésével a modern nyugati orvostudomány fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.

Néhány példa a Semmelweis-nap eseményeiből

A Semmelweis Egyetem június 27. és 30. között ünnepségsorozatot szervezett, amelynek mai programja:

Új tisztségviselői megbízások átadása 
A tanszékvezetésrõl leköszönő professzorok méltatása 
Pro Universitate díj átadása 
Professor Emeritus cím adományozása 
Kitüntetések átadása 
Habilitációs oklevelek átadása 
Docensi kinevezések átadása 
Pályázati és alapítványi díjak átadása


Jász-Nagykun-Szolnok Megye Egészségügyi Díját egy kollektíva és két személy vehette át. A Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Központi Radiológiai Osztályának kollektívája több évtizedes, felelősségteljes, példamutató munkájáért kapta meg a díjat. Molnár Dezsőné újszászi védőnő a lakosság érdekében végzett elhivatott, önzetlen munkájáért, közéleti tevékenységéért, míg dr. Völgyi István, Jászapáti és Jászivány háziorvosa 23 éves, magas színvonalú, lelkiismeretes, eredményes gyógyító munkájáért részesült a kitüntetésben.


32 dolgozó kapott elismerést a Kenézy Kórházban a Semmelweis Nap alkalmából – tájékoztat a Dehir.hu.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink