hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ma nevezik ki a szakmai kollégium új vezetőit (Frissítve!)

Ma, fél tizenegykor veszik át megbízóleveleiket az átalakított Egészségügyi Szakmai Kollégium és tagozatainak új vezetői a Vígadóban.

Augusztus elején, a Magyar Közlönyben jelent meg a miniszter tanácsadó testületének struktúráját átalakító rendelet, amely szeptember 1-jével lépett hatályba, és október 1-jével rendelte el felállítani a grémium hatvanhárom új szakmai tagozatát.

A korábbi kollégiumi vezetők, akiknek februárban hosszabbították meg a mandátumát az új testület felállásáig, szeptember 17-i dátummal kapták kézhez a miniszter levelét megbízatásuk visszavonásáról.

Mint azt korábban megírtuk, az új struktúra kialakításával a kollégium elnőkévé előlépő Kollár Lajos pécsi érsebész professzort bízta meg Kásler Miklós. A miniszteri főtanácsadó többek között generációváltást is javasolt az átalakítás során. A szakma idősebb doyenjei mellett olyan, a szakmájukat aktívan gyakorló orvosokat nyerne meg a kollégiumi munka számára, akik jól ismerik szakterületük mindennapjait, problémáit és kihívásait. Februárban az Emmi-ben még úgy tervezték, hogy az új struktúrát és az azt támogató jogi hátteret – amely a tervek szerint a mostaninál nagyobb súlyt biztosítana a kollégiumnak – tavasz végére, nyár elejére alakítják ki, és ekkor kaphatják meg megbízásukat az új tagok, azonban a koronavírus-járvány miatt némileg csúszott a munka, így a vonatkozó rendelet csak augusztusban jelent meg, és szeptember 1-jén lépett hatályba.

Egyébként a kollégium tagozatainak elnökei jellemzően az országos intézmények vezetői közül kerülnek ki. Így kapott például tagozati elnöki megbízólevelet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa, Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója, vagy Bedros J. Róbert, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A kivételek közé tartozik a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, amelyet Nagy Anikó, Kásler Miklós korábbi államtitkára vezet, aki néhány hónap után lemondással távozott a posztjáról. A gyermekgyógyászati tagozat elnöke Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője, az országos gyermekgyógyászati intézet főigazgatójának neve a tagozat tagjainak névsorában sem tűnik fel.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ma délelőtt adja át a megújuló Egészségügyi Szakmai Kollégium új vezetőinek megbízóleveleiket. A MedicalOnline orvosi szakportál nem kapott meghívót a szakmát érintő fontos eseményre.

*

Kásler Miklós köszöntő beszédében úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány hatására hangsúlyosabban előtérbe kerültek azok a törekvések, amelyek az egészségügy átalakítását célozzák. Úgy tűnik, ehhez a feltételek is együtt állnak, tette hozzá, kiemelve, hogy teljes átalakításra törekednek preventív személetmód alapján. Kitért a népegészségügyi megbetegedések leküzdésére tett intézkedésekre, ezen egészségprogramok bázisai az országos intézetek lettek.

Kásler Miklós szerint mindezeket a változásokat a kormány leghatározottabb támogatásával hajtják végre, törvényes és egyértelmű viszonyokat teremtve a magán- és az állami ellátórendszer között, és eljött az a lehetőség is, mondta, hogy "komolyan foglalkozzunk a fizetésekkel és a paraszolvencia összefüggéseivel".

A szakmai kollégium tagozatvezetőit teljes bizalmáról biztosította a miniszter – tudósított az eseményről az MTI.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink