hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Gazdaság

Londonban tágasabb? Költözik a Viasat3

A vezető kereskedelmi csatornák bevétele jelentősen csökkent az első negyedévben; a január-márciusi időszakot (is) növekedéssel záró Viasat3 pedig bejelentette: törölteti magát az ORTT nyilvántartásából. A tanulságot a modern médiaszabályozással évek óta adós magyar törvényhozásnak is le kell(ene) vonnia.

A tulajdonos Modern Times Group Broadcasting AB (MTG) döntése alapján 2009. május 1-től a Viasat3 az ORTT nyilvántartásából való törlését kezdeményezte. A csatorna műsorszolgáltatója a jövőben az egyesült királyságbeli OFCOM regisztrációja alapján a Viasat Broadcasting UK lesz.
A döntést a társaság költségtakarékossági és szervezeti szempontokkal indokolta. A Viasat History, a Viasat Explorer és TV6 adása eddig is az Egyesült Királyságból, az OFCOM engedélye alapján érkezett Magyarországra, a svéd MTG pedig jelenleg más európai műsorszolgáltatásának angliai központosítását is vizsgálja.
Az érem másik oldala az ORTT és a Viasat közötti, az utóbbi időben korántsem felhőtlen viszony. A múlt századi viszonyokat kodifikáló (a média világának változását figyelembe véve tehát kőkorszakinak tekinthető) médiatörvény alapján tevékenykedő Testület mindent megpróbált, hogy a Viasat3-at országos csatornává minősítse, a Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly október 15-én kelt határozatában új eljárásra utasította. Ezt a Viasat3 már nem várja meg…
A Viasat Hungária Zrt. közleménye hangsúlyozza, hogy a változásból sem a nézők, sem pedig a kereskedelmi partnerek nem fognak semmit érzékelni. A társaság által eddig fizetett műsorszolgáltatási díjról persze az ORTT-nek le kell mondania.
Nem a Viasat3 az egyetlen, amely nem kér a magyar felügyeletből
A Viasat3 a lépéssel egy komoly táborhoz csatlakozott. A Magyarországon fogható, magyar nyelvű csatornák műsorának jelentős hányada ugyanis külföldről érkezik. A magyar médiaipar egyik – ha nem a – legnagyobb befolyású szereplője, a Belgiumban élő és a Magyar RTL-ben 2008 tavasza óta 31 százalékos tulajdoni hányaddal bíró Rákosi Tamás érdekeltsége, az IKO-csoport például valamennyi csatornájának –  Film+, Cool TV, Sportklub, Sportklub+, DoQ, The Fishing & Hunting Channel, Reflektor TV, Film+2, Poén TV, Sorozat+  – műsorát Romániából sugározza. A magyarázat egyszerű: Romániában nem kell műsorszolgáltatási díjat fizetni, és olcsóbb a műsorok fellövése is. A HBO 1 és 2, valamint a Minimax Csehországban, a Zone Reality, a Zone Club és a Romantika az Egyesült Királyságban van bejegyezve.

Ecoline

cimkék

hirdetés

Könyveink