hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Lisztérzékenyekről, bérről és orvosi bélyegzőről a Parlamentben

Az egészségügyi bérekről, a lisztérzékenyekről és az orvosi bélyegzőkről is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Hogyan támogathatók a lisztérzékenyek?

Lendvai Ildikó (MSZP) a lisztérzékenyek problémáiról beszélt. Kifogásolta, hogy nem részesülhetnek támogatásban, miközben a számukra készült ételek sokkal drágábbak a normál élelmiszereknél. Közölte: a betegek 40 százaléka nem jut támogatáshoz.

Halász János államtitkár elmondta: a gluténmentes élelmiszereket nem fogadhatja be az egészségbiztosító, a keményítőt viszont igen. Közölte: a szociális rendszerben is van lehetőség a lisztérzékenyek támogatására.

Az orvosokat érintő problémákról

Kovács Tibor (MSZP) azt mondta, hogy az idén végzett orvosok és fogorvosok többsége még mindig nem kapta meg a szükséges hatósági engedélyeket, illetve az orvosi bélyegzőt. A politikus arra is kitért, hogy idén júniusban a kórházaknak magasabb volt az adósságállománya, mint 2010-ben. Végül azt mondta, nem lehet tudni, hogy a kormány mit is szeretne tenni az önkormányzati fenntartású rendelőintézetekkel.

Szócska Miklós megígérte, hogy utánanéz a pecsétekkel kapcsolatos kérdésnek. Az államtitkár leszögezte, hogy idén nyáron nem volt magasabb a kórházak adóssága, mint 2010-ben. Végül a rendelőkről azt mondta, még dolgoznak a feltételrendszer pontosításán.

Mikor kap minden kórházi dolgozó béremelést?

Sós Tamás (MSZP) arról beszélt: szerinte a nemrég elfogadott visszamenőleges egészségügyi béremelés egyrészt nem volt elegendő mértékű, másrészt nagyon sok kórház dolgozója nem részesült ebből, így ez belső feszültségeket szül. Példaként a 2009 óta magánüzemeltetésben lévő gyöngyösi kórház dolgozóit hozta fel, akik nem kapták meg ezt a juttatást.

Halász János válaszában kiemelte: a nemrég elfogadott törvénymódosítás értelmében egyelőre az állami, egyházi fenntartású intézmények dolgozói részesültek a béremelésben, de ez csak az első lépése volt az egészségügyi bérfejlesztésnek és a kormány célja egy hatékonyabb és jobb minőségű rendszer létrehozása. Hangsúlyozta: a kormány folyamatosan vizsgálja a béremelés bővítésének jogszabályi és anyagi feltételeit és "lesz jó válasza".

Sós Tamás az államtitkári választ nem fogadta el, de az Országgyűlés 193 igen és 71 nem szavazattal megtette azt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink