hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Lezárult a belső vizsgálat a Péterfy patológiáján

Probléma volt a belső szabályzatokkal, a boncolások ütemezésével és az adminisztrációval is, állapította meg a vizsgálat. Országos ellenőrzés is zajlik.

Lezárult a belső vizsgálat, amit a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója mint főigazgató-helyettes rendelt el 2023. augusztus 31-én.

Mint arról korábban tájékoztatást adtunk: a kórház boncmestere és boncsegédje munkaviszonyának megszüntetését követően, munkaköreik átadás-átvételekor az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak.

A belső vizsgálat megállapította, hogy a kórház belső szabályzatai megszűnt intézeteket, intézményeket és jogviszonyokat tartalmaznak. A patológiai osztály működésére vonatkozó előírások hiányosak, többségükben hatálytalanok.

Az elhunytak regisztrálása egy kézzel vezetett, bizonytalan adatokat tartalmazó naplóban történt, a holttestek beérkezésének és elszállításának dátumát nem tüntették fel. A boncolások ütemezetlenül történtek, azok időpontjáról az érintett fekvőbeteg osztályok tájékoztatást nem kaptak. A boncteremben két, a halotti jegyzékben nem szereplő holttestet, és emberi szerveket őriztek engedély nélkül. A boncterem tisztasága az egészségügyi követelményeknek nem felelt meg.

A belső vizsgálat megállapította azt is, hogy a kórház korábbi vezetése előtt a halottkezeléssel kapcsolatos problémák ismertek voltak, azonban azok kiküszöbölésére intézkedést nem tettek.

A Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet a belső vizsgálat teljes dokumentációját megküldte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Azonosították a holttesteket

A rendőrségnek sikerült azonosítania a patológiai osztályon a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem szereplő két holttestet. A rendőrség közlése szerint a halál mindkét esetben természetes okból következett be, írja a hvg.hu.

Az egyik holttest lábcéduláján feltüntetett adatok sehol nem szerepeltek, végül kiderítették, egy másik fővárosi kórházban hunyt el a páciens, gyógyíthatatlan betegségben. A másik holttest azonosítását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda végezte el, az elhunyt közúti balesetben vesztette életét, külföldi állampolgár.

A rendőrség azt is vizsgálja, hogy egy további, a kórházban 2022. december 24-én természetes halállal elhunyt személy temetésére miért nem történt intézkedés és hogyan fordulhatott elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van.

Országos ellenőrzést rendelt el Pintér Sándor

A belügyminiszter 2023. szeptember 4-én elrendelte az állami egészségügyi ellátó rendszerben a patológiai feladatokat ellátó osztályok ellenőrzését. A helyszíni ellenőrzéseket az Egészségügyi Államtitkárság Egészségügyi Államtitkári Kabinet Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály az illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársai és más szakértők bevonásával folytatja.

Az ellenőrök egyebek mellett a patológiai feladatok ellátását biztosító adminisztratív kötelezettségek teljesítését, a nyilvántartásra és a higiénés szabályokra valamint a halottkezelésre vonatkozó előírások betartását ellenőrzik, vizsgálják a betegjogok, a kegyeleti jogok és a hozzátartozók jogainak érvényesülését.

Az eddig lefolytatott ellenőrzések intézkedést igénylő hiányosságot nem tártak fel.

hirdetés

Könyveink